Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: поліція для порятунку життя, за законом, може зайти в будь-яке помешкання


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що поліція, за законом, має право зайти в будь-яке помешкання для порятунку життя. В інтерв’ю Радіо Свобода Лутковська заявила, що має намір оцінити дії поліцейських у справі про загибель 1-річного хлопчика, якого з 2-річною сестрою на дев’ять днів залишила у зачиненій квартирі їхня мати.

«Поки що оцінити їх важко, але те що я буду аналізувати цю ситуацію з точки зору дії поліції, це точно. Тому що мене непокоїть ситуація, коли поліцейські знали з виклику, що існує небезпека життю, враховуючи що двоє дітей в сім’ї, і двоє дітей без перестану кричать. Вони прийшли і не знайшли підстав для того, щоб врятувати. Хоча сьогодні закон чітко передбачає, що навіть право на приватність і право на вільне володіння своєю власністю, може бути перервано, якщо необхідно врятувати життя. Тобто сьогодні закон передбачає, що поліція має задля рятування життя увійти в будь-яке помешкання», – заявила омбудсмен.

Тим часом, Патрульна поліція України заявляє, що протягом останнього місяця поліцейських не викликали до квартири в Києві, де мати залишила своїх двох маленьких дітей більш, ніж на тиждень, внаслідок чого одна дитина загинула, інша – перебуває в лікарні.

«Інформація, поширена деякими журналістами і громадянами, про те, що перед смертю дитини в Києві до закритої квартири приїжджали полісмени, які не допомогли, не відповідає дійсності. Викликів до патрульної поліції за адресою проживання дітей протягом останнього місяця не надходило», – йдеться в повідомленні поліції у Facebook.

6 грудня поліція повідомила, що в одній із квартир Києва 20-річна жінка залишила на дев’ять днів самими своїх дітей: 1-річного хлопчика і 2-річну дівчинку. За повідомленням, хлопчик помер від голоду, його сестра – у лікарні.

Слідчі встановили, що, залишивши двох дітей вдома, жінка проводила час зі своїм знайомим в іншому районі міста. У жовтні вона народила ще одну дитину, яка живе з цим чоловіком. Затримана пояснила, що ці дев’ять днів вона перебувала із немовлям.

За словами Уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби, сусіди чули плач дітей щоранку і щовечора і кажуть, що викликали поліцію, «але на прохання двері ніхто не відчинив і поліція поїхала». Крім того, за даними Кулеби, про те, що діти закриті в квартирі, знала і їхня бабуся, яка принесла їм їсти, але не змогла зайти в квартиру і повернулася додому.

XS
SM
MD
LG