Доступність посилання

ТОП новини

Наступна зустріч Тристоронньої групи у Мінську відбудеться 21 грудня – Сайдік


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік повідомляє, що наступна зустріч групи відбудеться 21 грудня.

Після зустрічі контактної групи, яка пройшла у Мінську у четвер, Сайдік відзначив певний прогрес у питанні щодо обміну полоненими.

«У робочій групі з гуманітарних питань, як і раніше, детально обговорювалися питання звільнення осіб, які утримуються в зв’язку з конфліктом. Група продовжила цю роботу зі зростаючим почуттям відповідальності перед утримуваними людьми та їхніми родинами», – сказав Сайдік, якого цитує білоруська державна агенція новин «БелТА».

Представник України у гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко повідомила після зустрічі у Мінську, що Київ наполягає на негайному звільненні 42 українців, яких утримують сепаратисти на Донбасі. За словами Геращенко, сепаратисти заявили про готовність звільнити лише 8 заручників.

Натомість в угрупованні «ДНР» кажуть, що Київ не готовий до конструктивного діалогу, а донецькі сепаратисти наполягають на обміні за формулою «всіх на всіх».

Наприкінці листопада після зустрічі глав МЗС у «нормандському форматі» Геращенко сказала, що українська сторона наполягає на звільненні до 2017 року всіх заручників, яких утримують проросійські бойовики на Донбасі. Вона зазначила, що Київ звернувся до учасників «нормандського формату» з пропозицією дати доручення гуманітарній групі до «Різдва, до 2017 року знайти компроміс, ухвалити на найближчому засіданні рішення щодо дати і звільнити заручників».

За останніми даними СБУ, у полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG