Доступність посилання

ТОП новини

Київ протестує через відмову Росії допустити українського консула до Клиха


Микола Карпюк та Станіслав Клих під час судового засідання (архівне фото)
Микола Карпюк та Станіслав Клих під час судового засідання (архівне фото)

МЗС України висловлює протест через відмову російської влади у зустрічі українського консула з засудженим у Росії українським громадянином Станіславом Клихом.

«Зухвале і безпідставне ігнорування так званим правосуддям Російської Федерації законного права консульської посадової особи України відвідати громадянина власної держави стало черговим свідченням упередженості суду щодо цієї резонансної справи та підтвердженням спроб приховати наслідки нелюдського поводження щодо Станіслава Клиха», – мовиться у повідомленні МЗС України, опублікованому 9 грудня.

«МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно надати дозвіл консульським посадовим особам України на відвідання незаконно засудженого громадянина України Станіслава Клиха, а також інших незаконно утримуваних у Росії наших громадян, як це передбачено положеннями статті 13 Консульської Конвенції між Україною та Російською Федерацією від 1995 року», – наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

26 травня суд у Чечні засудив громадина України Миколу Карпюка до 22,5 років, а Станіслава Клиха – до 20 років позбавлення волі. У жовтні Верховний суд Росії відхилив апеляцію Клиха і Карпюка на вирок.

Колегія присяжних у Верховному суді Чечні 19 травня визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв’язку з закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями, адвокати вимагали припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і признання були отримані російським слідством під тортурами.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Клих і Карпюк стали жертвами «пародії на правосуддя».

XS
SM
MD
LG