Доступність посилання

ТОП новини

Зеркаль заявляє про падіння довіри до ЄС через «безвіз» і Угоду про асоціацію


Олена Зеркаль
Олена Зеркаль

Заступник голови МЗС України Олена Зеркаль заявляє про падіння довіри до Євросоюзу через ситуацію з наданням Києву безвізового режиму та ратифікацією Угоди про асоціацію є ЄС.

«Нам зараз складно вірити у будь-які обіцянки», – сказала Зеркаль у коментарі Financial Times, опублікованому 13 грудня.

«Це є тестом на надійність Євросоюзу… Я зараз не дуже дипломатична. Є відчуття певної зради, особливо зважаючи на ціну, яку ми заплатили за наші європейські надії. Жодна з країн ЄС не платила такої ціни», – зазначила Олена Зеркаль.

12 грудня кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі повідомив, що в Європейському союзі ще не узгодили остаточний текст ухвали Європейської ради (саміту ЄС) щодо поступок Нідерландам навколо Угоди про асоціацію Євросоюзу і України.

У проекті ухвали, який підготували Нідерланди, наразі бракує першого пункту – в ньому Нідерланди хотіли б бачити підтвердження, що угода не є першим кроком до майбутнього членства України в ЄС. Проти цієї вимоги виступають деякі східноєвропейські країни-члени, в першу чергу Польща.

Нідерланди є єдиною країною ЄС, що не ратифікувала цієї угоди за результатами референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд прем’єр-міністра Марка Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму. Як компроміс Нідерланди пропонують, щоб ЄС виступив із офіційним документом про обмеження щодо України, які не має зняти ця угода, і заявляють, що без такого документа остаточно відмовляться ратифікувати її.

Щодо перспективи надання Україні безвізового режиму з ЄС, то Європарламент може затвердити це рішення 1 лютого 2017 року. Раніше так само попередньо планувалося, що це питання могло розглядатися у січні. Але остаточно цей режим зможе набути чинності тільки одночасно з новим і ще не узгодженим механізмом припинення таких безвізових режимів у разі потреби.

XS
SM
MD
LG