Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС іще не узгодили вимоги Нідерландів до ратифікації угоди про асоціацію з Україною


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Європейському союзі ще не узгодили остаточний текст ухвали Європейської ради (саміту ЄС) щодо поступок Нідерландам навколо Угоди про асоціацію Євросоюзу і України, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

У проекті ухвали, який підготували Нідерланди, наразі бракує першого пункту – в ньому Нідерланди хотіли б бачити підтвердження, що угода не є першим кроком до майбутнього членства України в ЄС. Проти цієї вимоги виступають деякі східноєвропейські країни-члени, в першу чергу Польща.

Агентство «Ройтерз» наводить слова міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, який заявив журналістам: «Для нас важко з цим погодитися. Якщо це не приведе до членства колись у майбутньому, то для чого взагалі це все? Зараз, звичайно, перспектива членства України дуже віддалена. Але колись, після того, як Україна виконає всі пункти асоціації і рекомендації ЄС, ми повернемося до цього питання».

За даними кореспондента Радіо Свобода, цей пункт іще будуть узгоджувати в понеділок увечері постійні представники країн-членів.

Інші пункти проекту документа передбачають у разі ухвалення, що угода про асоціацію, зокрема, підтверджує співпрацю між ЄС і Україною в галузі безпеки, але не містить зобов’язань ЄС чи країн-членів надавати Україні колективні гарантії безпеки чи іншу військову допомогу або підтримку.

Угода також не надає права громадянам України і країн ЄС права вільно й без обмежень жити і працювати на території іншої сторони і не обмежує права країн-членів самим встановлювати обсяги допуску громадян України на свою територію з метою працевлаштування, чи то на працедавця, чи як підприємця, що працює «на себе», мовиться у проекті.

Крім того, пропонує визнати проект, угода підтверджує зобов’язання ЄС підтримувати реформи в Україні, але не вимагає від країн-членів надавати Україні додаткову фінансову допомогу і не змінює виключного права країн-членів самим встановлювати різновиди і обсяги власної двосторонньої фінансової допомоги Україні.

Також проект документа пропонує наголосити на важливості боротьби з корупцією для поліпшення відносин між сторонами угоди і заявити, що сторони мають виконувати свої зобов’язання за угодою в галузі демократії, прав людини й основних свобод і верховенства права, включно з боротьбою з корупцією; це виконання має бути під спостереженням, і в разі невиконання цих зобов’язань сторони можуть вживати належних заходів, як крайній захід аж до припинення прав і зобов’язань за угодою.

Усіх зобов’язань, які проект ухвали пропонує відхилити, і так немає в тексті Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, але Нідерланди прагнуть іще раз чітко підтвердити їхню відсутність.

Керівники країн ЄС зберуться на саміт – засідання Європейської ради – в четвер, і одним із його питань є ратифікація Нідерландами Угоди про асоціацію між Євросоюзом і Україною.

Нідерланди є єдиною країною ЄС, що не ратифікувала цієї угоди за результатами референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд прем’єр-міністра Марка Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму. Як компроміс Нідерланди пропонують, щоб ЄС виступив із офіційним документом про обмеження щодо України, які не має зняти ця угода, і заявляють, що без такого документа остаточно відмовляться ратифікувати її.

XS
SM
MD
LG