Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС привітали звіт Amnesty International про права людини в окупованому Криму


У Міністерстві закордонних справ України привітали оприлюднення доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International про стан справ з дотриманням прав людини в окупованому Росією Криму.

Речниця МЗС Мар’яна Беца назвала доповідь «Крим у пітьмі. Придушення незгоди» змістовною.

«Враховуючи обмеження російською окупаційною владою доступу міжнародних конвенційних механізмів моніторингу на територію Криму, звіти та висновки незалежних правозахисних організацій про ситуацію на півострові мають надзвичайне значення для фіксування злочинів російської окупаційної влади та підготовки адекватної відповіді міжнародної спільноти, у тому числі з метою притягнення до відповідальності всіх винних», – мовиться в коментарі.

Раніше в четвер Amnesty International звинуватила Росію в систематичному переслідуванні кримськотатарської громади з моменту окупації півострова в 2014 році.

У доповіді під назвою «Крим у темряві: переслідування незгодних» йдеться про репресії, які протягом останніх двох з половиною років застосовувалися російською владою проти представників кримськотатарського народу, який виступив проти окупації.

Директор Amnesty International у справах Європи і Центральної Азії Джон Далгізен наголосив, що запровадження російських законів на території окупованого півострова завдало удару не тільки по кримських татарах, а й по свободі зібрань і свободі слова загалом. Він закликав припинити переслідування Меджлісу кримськотатарського народу, діяльність якого російська влада заборонила у квітні цього року. Він також нагадав про тиск на керівників цієї організації Рефата Чубарова, Мустафу Джемілєва, Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза, зникнення активіста Ервіна Ібрагімова і кримінальні справи щодо кримських татар, яких звинувачують в участі в забороненому на території Росії угрупованні «Хізб-ут-Тахрір» (Москва поширює цю заборону і на окупований Крим).

Заступник директора Amnesty International у справах Європи і Центральної Азії Денис Кривошеєв висловив побоювання, що і в майбутньому будь-яке інакомислення на півострові буде жорстоко придушуватися.

XS
SM
MD
LG