Доступність посилання

ТОП новини

США підтримали збереження санкцій проти Росії до виконання нею «Мінська» – Білий дім


Джо Байден (л), Петро Порошенко (п), архівне фото
Джо Байден (л), Петро Порошенко (п), архівне фото

Віце-президент США Джо Байден і президент та прем’єр-міністр України Петро Порошенко і Володимир Гройсман погодилися, що санкції щодо Росії мають зберігатися, доки Росія не виконає повністю своїх зобов’язань за мінськими домовленостями, повідомив Білий дім за результатами окремих телефонних розмов чільника США з українськими керівниками.

У цих розмовах Байден висловив рішучу підтримку рішенню України односторонньо звільнити 15 осіб, затриманих у перебігу конфлікту, і висловив сподівання, що Росія і підтримувані Росією сепаратисти дадуть аналогічну відповідь на цей жест доброї волі, мовиться в повідомленні.

Серед іншого, Байден також наголосив на критичній важливості для України продовжувати боротьбу з корупцією і висловив рішучу підтримку роботі Національного антикорупційного бюро і Національного банку України, повідомили в Білому домі.

У Києві про розмову Порошенка і Байдена повідомили, що український керівник «висловив сподівання на продовження санкційної політики США проти Росії, в тому числі з урахуванням вчинених злочинів в Алеппо», а американський привітав гуманітарні ініціативи Порошенка задля звільнення українських заручників із полону підтримуваних Росією бойовиків.

Також у Києві повідомляли, що Україна передасть 15 людей зі списку на звільнення, наданого представниками окремих районів Донецької та Луганської областей, на знак доброї волі. «Україна передає 15 осіб із цього списку 228 осіб, серед яких є важко хворі, літні люди, серед них є шість жінок, для того, щоб розблокувати процес звільнення заручників», – заявила перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко. «Ці люди будуть помилувані указом президента України, або там є інші процесуальні можливості, щоб їх передати для того, щоб процес звільнення заручників було розблоковано», – сказала вона.

7 грудня Геращенко повідомила, що на переговорах у Мінську сепаратисти відмовилися від пропозиції українських представників про обмін «усіх на всіх». Як написала вона тоді у фейсбуці, угруповання «ДНР» у відповідь на пропозицію віддати їм 228 затриманих українською владою в обмін на 42 українців заявило, що може віддати тільки вісьмох. Угруповання «ЛНР», за її словами, заявило, що має тільки 6 українських затриманих, за звільнення яких воно вимагає понад 440 осіб.

За даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів.

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG