Доступність посилання

ТОП новини

На транспорті вирішили запровадити особливий режим контролю та захисту IT-систем – міністерство


Державні підприємства транспортної галузі запроваджують особливий режим контролю захисту IT-систем, заявив перший заступник міністра інфраструктури України Євген Кравцов.

Під час оперативної наради щодо посилення захисту IT-систем підприємств та компаній інфраструктурної галузі він наголосив, що всі підприємства, а особливо ті, що займаються пасажирськими та вантажними перевезеннями, мають особливо відповідально підійти до питання посилення захисту інформаційних систем, повідомила прес-служба міністерства.

Заступник міністра Юрій Лавренюк наголосив, що керівництво державних підприємств має посилити взаємодію з правоохоронними органами, СБУ, кіберполіцією, якщо зафіксовано спроби зовнішніх впливів на IT-системи компаній дорожньої галузі. «Інформаційний захист транспортної галузі – питання державної безпеки. Реакція на спроби будь-якого зовнішнього втручання в сферу IT має бути миттєвою», – сказав він.

Керівництво Міністерства інфраструктури наголосило на тому, що всі підвідомчі організації мають переглянути стан інформаційної безпеки, розробити комплекс заходів щодо посилення рівня безпеки IT-cистем, мовиться в повідомленні.

Раніше у п’ятницю Мінінфраструктури повідомило про кібернапад на його сайт, через що його довелося закрити для відвідувачів.

А попереднього дня, в четвер, кібернападу зазнали інформаційні системи «Укрзалізниці», включно з онлайн-продажем квитків; роботу систем вдалося, в основному, відновити до ранку п’ятниці.

Останнім часом повідомлялося про атаки на сайти українських державних установ, зокрема Державного казначейства, Пенсійного фонду, Міністерства фінансів і Міністерства оборони. 14 грудня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що близько тижня тому почалася активна фаза масштабних кібератак на інформаційні ресурси державних органів, об’єктів критичної інфраструктури й установ недержавного сектора. За його словами, ці атаки були «заздалегідь сплановані й скоординовані з єдиного центру, розташованого в Росії».

У Службі безпеки України повідомляли, зокрема, що програмний засіб, використаний в атаці 6 грудня на сайти Державного казначейства і Міністерства фінансів, – той самий, що й під час торішнього інциденту, через який сотні тисячі будинків на Івано-Франківщині залишалися без світла і в застосуванні якого звинуватили Росію.

XS
SM
MD
LG