Доступність посилання

ТОП новини

«Кров на руках» Асада, Росії та Ірану через звірства у Алеппо – Обама


Режим президента Сирії Башара аль-Асада, а також Росія та Іран відповідальні за жорстоке захоплення сирійського міста Алеппо і загибель мирних людей. Про це сказав на останній цьогоріч прес-конференції у Білому домі президент США Барак Обама.

«Світ єдиний від жаху про жорстокий напад сирійського режиму і його російських та іранських союзників на місто Алеппо. Ми бачили умисну стратегію оточення, облоги та голодомору цивільних громадян. Ми бачили безжалісні напади на гуманітарних працівників та медичний персонал, а цілі райони перетворювалися на руїни та пил…Відповідальність за цю брутальність лежить лише на одній стороні – режимі Асада з його союзниками Росією та Іраном. І ця кров і ці звірства – на їхніх руках», – сказав Обама.

Обама заявив, що домагатиметься доступу гуманітарної допомоги до сирійських міст і притягнення винних в гуманітарній катастрофі до відповідальності.

Американський лідер також зазначив, що відчуває відповідальність за те, що відбувається в Сирії, але з різних причин не може відправити туди наземні війська. При цьому президент США підтримує ідею про скерування в сирійське місто Алеппо міжнародних спостерігачів для контролю за евакуацією жителів.

«Протягом багатьох років ми працювали, щоб зупинити громадянську війну в Сирії і полегшити людські страждання... Це було одне з найважчих питань, з якими я зіткнувся на посаді президента», – додав Обама.

Він визнав, що зусилля його адміністрації щодо налагодження мирного процесу по Сирії в рамках ООН, а також безпосередньо в переговорах із Росією, принесли мало плодів. «Я не можу стверджувати, що ми були успішними», – сказав Обама. «Але я, як і раніше вважаю, що це був правильний підхід, з огляду на те, що реально ми можемо зробити», – додав він.

Водночас генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун 16 грудня на підсумковій прес-конференції також заявив, що найбільшою невдачею організації стала нездатність домогтися припинення конфлікту в Сирії. Нинішню ситуацію в Алеппо він назвав «синонімом пекла».

«Бійня в Сирії залишається роз’ятреною раною на совісті людства», – сказав він.

Пан Ґі Мун закликав «сторони вжити всіх необхідних заходів для гарантування безпечного відновлення цього процесу евакуації» жителів Алеппо.

В останні тижні сили президента Сирії Башара Асада і їхні союзники витіснили повстанців із більшості районів східного Алеппо, яке вони контролювали з 2012 року. Цей наступ різко критикували ООН і західні уряди через численні жертви серед цивільного населення. У листі до слідчої групи ООН чотири сирійські організації заявили, що внаслідок російських авіаударів в Алеппо загинули близько 1200 цивільних, 380 із яких – діти.

XS
SM
MD
LG