Доступність посилання

ТОП новини

Блокування лінії зіткнення не скасують через звільнення одного полоненого – ветерани АТО


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Звільнення одного полоненого не вплине на рішення ветеранів бойових дій на сході України блокувати лінію зіткнення, повідомив Радіо «Донбас.Реалії» колишній командир батальйону «Донбас» Анатолій Виноградський.

«Доки там залишаються наші бійці, наші люди, ми нічого не відміняємо. Інших варіантів, крім як розмовляти з ними (з сепаратистами – ред.) з позиції сили, у нас немає. Випустили вони одного... Нам потрібно забрати звідти всіх наших бійців», – сказав екс-комбат.

Анатолій Виноградський додав, що ветерани вже проводять попередню роботу з підготовки до блокади.

«Якщо раніше ми були офіційними представниками Нацгвардії, то зараз ми просто громадська організація, тому ми збираємо всі сили, які є – наших волонтерів, людей, які нас підтримують. Попередню роботу ми вже ведемо, не чекаючи цих семи днів», – заявив він.

Учасники добровольчих батальйонів і ветерани бойових дій на Донбасі заявили про плани блокувати постачання всіх товарів на і з окупованих територій Донбасу в разі незвільнення проросійськими бойовиками полонених. Термін ультиматуму спливає 23 грудня. Нині на лінії розмежування на Донбасі працюють чотири контрольні пункти в’їзду-виїзду.

18 грудня з полону звільнили військового Тараса Колодія, учасника боїв за Донецький аеропорт. Тарас Колодій був мобілізований у серпні 2014-го десантником 80-ї аеромобільної бригади, у січні 2015 року він потрапив у полон сепаратистів.

За даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів. Наразі вдалося визначити місця перебування тільки 58 українських заручників: 52 – в угруповання «ДНР» і шість – в угруповання «ЛНР».

Нещодавно під час переговорів у Мінську представники України запропонували передати проросійським бойовикам 228 людей, про звільнення яких вони запитували, щоб звільнити 42 українських заручників із полону сепаратистів. Підтримувані Росією сепаратисти відмовилися, заявивши, що можуть віддати тільки вісьмох.

Згодом представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що Україна односторонньо передає 15 людей зі списку на звільнення, наданого представниками окремих районів Донецької та Луганської областей, на знак доброї волі, для розблокування процесу звільнення заручників.

16 грудня в угрупованні «ДНР» заявили про готовність провести з Києвом обмін полоненими лише за формулою «228 на 8».

Радіо Донбас.Реалії є проектом Української редакції Радіо Свобода, що подає новини і їхній аналіз із обох боків лінії розмежування. Радіо Донбас.Реалії мовить у Маріуполі на частоті 88 FM, Авдіївці 95,7 FM, Волновасі 100,3 FM, Щасті 88 FM, Мар’їнці 95,3 FM, в Слов’янську та Краматорську 90,4 FM, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному 88,2 FM, а також в ефірі «Громадського» радіо з 19:00 до 20:00 та радіо «Пульс» з 06:10 до 07:00.

XS
SM
MD
LG