Доступність посилання

ТОП новини

Астана висунула нове обвинувачення казахстанському мільярдеру-втікачу


Мухтар Аблязов після звільнення з ув'язнення у Франції, 9 грудня 2016 року
Мухтар Аблязов після звільнення з ув'язнення у Франції, 9 грудня 2016 року

Антикорупційна служба Казахстану висунула нове обвинувачення мільярдеру й опозиційному діячу Мухтарові Аблязову, що живе у вигнанні у Франції.

Його звинувачують у «створенні організованого злочинного співтовариства» і викликають до Антикорупційної служби на 10 лютого.

Досі в Казахстані Аблязова, опозиціонера до влади президента Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку Казахстану, «БТА Банку», звинувачували в розкраданні понад шести мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього висунули схожі звинувачення через розтрати в місцевих дочірніх банках «БТА Банку». Він заперечує звинувачення на свою адресу і називає їх політично мотивованими.

53-річного Аблязова арештували на півдні Франції наприкінці липня 2013 року, за повідомленнями, за запитом на екстрадицію, що надійшов із України. Крім того, такі ж запити надійшли і з Казахстану та Росії.

Мухтара Аблязова звільнили з-під варти у Франції в грудні 2016 року після того, як найвищий адміністративний судовий орган цієї країни, Державна рада, скасував указ уряду про його екстрадицію до Росії, виданий у вересні 2015 року, визнавши його виданим із політичних мотивів.

Після звільнення Аблязов заявив, що має за мету протягом наступних трьох років скинути владу президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Казахстан не має угоди про екстрадицію з Францією, проте має такі угоди з Росією і Францією.

XS
SM
MD
LG