Доступність посилання

ТОП новини

TІ Україна закликає правоохоронців утриматись від тиску на відкритий бізнес


Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Transparency International Україна заявляє, що політичний та економічний тиск на бізнес і компанії, які намагаються працювати відкрито, за останні роки значно посилився, і закликає правоохоронців утриматися від такого тиску.

«Водночас спостерігається розквіт контрабанди і нелегального бізнесу. Замість того, щоб сфокусуватися на протидії корупції та серйозним економічним і політичним злочинам, таким як економічні махінації, шахрайство, контрабанда, СБУ використовує свої ресурси для потенційного тиску на найбільшу в країні компанію у сфері інвестицій та фінансових послуг. Такі дії правоохоронців можуть призвести до подальшого зростання недовіри до державних інститутів та зниження зацікавленості інвестування в Україну», – йдеться в заяві, що з’явилася 28 квітня, через два дні після того, як Служба безпеки України провела обшуки і частково вилучила комп’ютерну техніку в інвестиційній компанії Dragon Capital і низці інших підприємств. Генеральним директором Dragon Capital є член правління Transparency International Україна Томаш Фіала.

Причиною обшуків силовики назвали використання офіційно придбаної у 2015 році програми контролю робочого часу співробітників, використання якої з 2016 року, за свідченням СБУ, є незаконним, додали в ТІ Україна.

«ТІ Україна вважає, що під час обшуку та вилучення техніки СБУ не в повній мірі дотрималося тих стандартів, яких мають демонструвати силові структури у стосунках із бізнесом», – йдеться в заяві.

В організації заявили, що як представництво глобального антикорупційного руху Transparency International, будуть пильно стежити за тим, щоб правоохоронні структури не використовувалися з метою тиску на бізнес. Крім того TI Україна закликала президента, парламент і Кабінет міністрів України, в межах своїх повноважень, забезпечити контроль поточної роботи СБУ, а також докласти максимум зусиль до її реформування.

27 квітня Служба безпеки заявила, що близько 300 компаній в Україні використовують заборонене шпигунське російське програмне забезпечення, за допомогою якого здійснюється віддалений контроль і зняття інформації, використання якого заборонене з 2016 року.

Перед цим у СБУ повідомляли, що викрили керівництво восьми компаній на продажі й використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення виробництва Росії, а її співробітники провели обшуки і вилучили комп’ютерну техніку у згаданих восьми компаніях.

XS
SM
MD
LG