Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Інтерполу про зняття Януковича з розшуку оскаржуватимуть – Горбатюк


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Начальник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк повідомляє, що рішення Інтерполу щодо зняття з розшуку президента-втікача Віктора Януковича буде оскаржене.

«На сьогоднішній день висновки Інтерполу опрацьовуються, за наслідками чого буде ухвалене рішення щодо подальших дій і, зокрема, можливого внесення змін до діючого законодавства», – повідомляє прес-служба Генпрокуратури з посиланням на Горбатюка.

За його словами, ухвалення такого рішення мотивоване недоліками українського законодавства щодо обрання запобіжного заходу щодо розшукуваних осіб та статусу підозрюваного.

У середу стало відомо про зняття Інтерполом з розшуку українського президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра. Також Інтерпол припинив розшук екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького і колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва.

Віктор Янукович та багато його оточення утекли з України у лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість з них переховуються у Росії.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відео-зв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

4 травня має відбутися судове засідання щодо обвинувачення Віктора Януковича у державній зраді. Заступник генпрокурора України Євген Єнін заявив, що рішення Інтерполу про зняття з міжнародного розшуку Янукоквича не має значення для початку суду над ним.

XS
SM
MD
LG