Доступність посилання

ТОП новини

У Львові виселили з приміщення Російський культурний центр


Будівля у Львові, з якої виселили Російський культурний центр
Будівля у Львові, з якої виселили Російський культурний центр

Вранці 4 травня у Львові виконавча служба регіонального управління юстиції виселила з приміщення Російський культурний центр. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, таким чином виконане примусове рішення Львівського апеляційного господарського суду від 9 березня. Російський культурний центр відмовився виселятись добровільно.

За словами заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка, 28 квітня представники двох громадських організацій російської меншини, які займали приміщення, були попереджені про те, що мають звільнити будівлю.

«Львівська облрада довела, що дані організації перебували у цій будівлі незаконно, всі депутатські фракції проголосували про виселення Російського культурного центру, який тут перебуває незаконно. Рішення суду позитивне, ми пройшли апеляційну інстанцію і, згідно з рішенням, центр мав залишити приміщення. Вони це відмовилися зробити. Тому виконавча служба сьогодні виконала примусове рішення суду, у дверях замінені всі замки, описані всі речі, які є у приміщенні. Віднині господар приміщення – Львівська облрада», – каже Володимир Гірняк.

Депутати Львівської обласної ради ухвалили рішення про виселення з комунального приміщення Російське культурне товариство імені Пушкіна торік у жовтні. При огляді приміщення комісією обласної ради була вилучена преса антиукраїнського спрямування, портрет російської діячки.

Голова міської організації «Російське товариство імені Пушкіна» Альберт Астахов у коментарі Радіо Свобода наголосив, що знав про рішення суду про виселення до 28 квітня з приміщення.

«Але нам повідомили, що робитимуть виселення після 9 травня. Проте зробили швидко, що зіпсувати свято Дня Перемоги російській громаді. Вся ситуація довкола Російського культурного центру і російського товариства – це русофобія і ксенофобія», – наголосив Альберт Астахов.

Будівля, яку з 1990 року займав Російський культурний центр, розташована поблизу Української православної церкви Московського патріархату у центральній частині Львова. З 2006 року це приміщення не могли між собою поділити обласне і міське російські товариства імені Пушкіна. Будівля у занедбаному стані. Львівська облрада пообіцяла надати російській громаді у Львові одну чи дві кімнати так, як це мають представники інших нацменшин у місті.

Днями депутатська комісія складе кошторис для ремонту приміщення. Громадські організації Львова спільно вирішать подальшу долю будівлю.

Планується, що будівлю передадуть одній із громадських організацій, діяльність якої пов’язана з воєнною операцію на Донбасі.

XS
SM
MD
LG