Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні привітала Роугані із переобранням на пост президента Ірану


Представниця Євросоюзу із зовнішньої політики Федеріка Моґеріні
Представниця Євросоюзу із зовнішньої політики Федеріка Моґеріні

Представниця ЄС із зовнішньої політики Федеріка Моґеріні привітала Хасана Роугані із перемогою на виборах президента Ірану. Про це чиновниця написала у Twitter.

За її словами, зокрема, Європейський собз гоотовий до співпраці до повного виконання Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми Ірану, миру в регіоні та виконання очікувань всіх людей в Ірані.

Міністр внутрішніх справ Ірану Абдолреза Рахмані Фазлі офіційно заявив 20 травняпро переобрання на пост президента чинного глави держави Хасана Роугані.

За його словами, за Роугані проголосувало 57% виборців, таким чином він випередив двох інших кандидатів.

Як повідомляється, у виборах взяли участь близько 40 мільйонів Іранців, явка перевищила 70 відсотків, що приблизно відповідає показникам виборів 2013 року.

Голосування продовжували кілька разів через черги біля виборчих дільниць, навіть після їх закриття. По телебаченню повідомили, що людям, які застрягли в черзі, дозволено голосувати до півночі за місцевим часом.

Однак результат голосування зовсім не означає, що наступний президент Ірану зможе виконати усі свої передвиборчі обіцянки. Відповідно до теократичної системи ісламської республіки, Верховний лідер аятола Алі Хаменеї має остаточні повноваження ухвалювати рішення з усіх політичних питань.

Роугані, якому належить «прорив» у досягненні ядерної угоди зі світовими державами, пообіцяв співпрацю із Заходом і більшу свободу для іранців. Йому вдалося скоротити інфляцію з офіційних 30% до 9-ти і стимулювати економічне зростання. Але рівень безробіття все ж залишається в межах 12-ти відсотків, серед молоді цей показник наближається до 30 відсотків.

XS
SM
MD
LG