Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина і Росія домовилися про чергове взаємне скорочення санкцій


Прем’єри Росії Дмитро Медведєв (л) і Туреччини Біналі Йилдирим (п) зустрілися під час саміту ОЧЕС у Стамбулі, 22 травня 2017 року
Прем’єри Росії Дмитро Медведєв (л) і Туреччини Біналі Йилдирим (п) зустрілися під час саміту ОЧЕС у Стамбулі, 22 травня 2017 року

Туреччина і Росія зробили ще один крок до повної нормалізації відносин, підписавши меморандум про зняття торговельних обмежень.

Як заявив прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, відповідно до цього документа будуть внесені зміни в деякі урядові акти, і він підпише їх. І, сказав він, як домовлено з турецькою стороною, там вчинять так само.

Наразі детально не відомо, з яких саме товарів чи послуг будуть зняті санкції, які ці країни взаємно накладали одна на одну після різкого погіршення відносин між ними наприкінці 2015 року, коли Туреччина збила біля свого кордону з Сирією російський бойовий літак, що, за даними Анкари й НАТО, порушив її кордон; Москва заперечила це порушення й відповіла санкціями, на які, у свою чергу, почала відповідати Анкара.

Пізніше відносини між двома країнами почали потроху поліпшуватися. Раніше цього місяця на зустрічі президентів Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана і Росії Володимира Путіна обидва пообіцяли повністю відновити відносини.

Та ще не так давно Туреччина запровадила була щодо Росії новий обмежувальний захід – 130-відсоткове імпортне мито на певні російські продукти, включно з пшеницею, – з метою допомогти своїм виробникам та імпортерам. Це стало болісним ударом для Росії, для якої Туреччина була другим найбільшим імпортером російської пшениці після Єгипту.

XS
SM
MD
LG