Доступність посилання

ТОП новини

У Криму стурбовані через стан дамби на Білогірському водосховищі, що наповнилось водою


Білогірське водосховище, 26 травня 2017 року
Білогірське водосховище, 26 травня 2017 року

Білогірське водосховище, що забезпечує водою південно-східну частину Криму, повністю наповнене. Про це повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, який побував на місці.

Підвищити рівень води у водосховищі до норми допомогли холодна весна й рясні опади в Криму. У результаті тут підтоплено навіть дерева.

Жителі регіону стурбовані станом греблі цього водосховища, що просіла за тривалий період без води. Зокрема, на греблі видно глибокі щілини між бетонними плитами. Ремонт греблі не здійснюється.

У той же час, без води, як і раніше, залишається сафарі-парк «Тайган», розташований у Білогірському районі.

«Білогірське водосховище наповнилося, але Тайганське водосховище, звідки ми завжди брали воду – ні, тому проблема водопостачання парку левів «Тайган» залишається гострою. Поки йдуть дощі – справляємося, так як не потрібно поливати рослинність у парку. Зараз відпрацьовуємо проект подачі води з Білогірського водосховища, але це дуже вартісний захід через велику відстань до парку від цього водоймища», – заявив Крим.Реалії власник парку левів Олег Зубков.

Білогірське водосховище наповнюється з гірського джерела Карасу-Баші, а те живиться з найбільшого плато Криму – Карабі-Яйла.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів з материкової частини країни припинили.

Через відсутність дніпровської води зрошуване землеробство Криму зазнало значних збитків. Із 140 тисяч гектарів зрошуваних угідь у Криму в 2014 році залишилося лише 17 тисяч гектарів, що поливаються з місцевих джерел. Припинилося вирощування рису. Через рік площа зрошуваних земель скоротилася до 13,4 тисячі гектарів.

XS
SM
MD
LG