Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США відмовився вислухати росіянина Дерипаску в обмін на імунітет


Олег Дерипаска
Олег Дерипаска

Конгрес США відмовився від пропозиції російського мільярдера Олега Дерипаски надати – в обмін на імунітет – свідчення на слуханнях щодо можливого втручання Росії у вибори американського президента в 2016 році. Про це повідомляє газета The New York Times з посиланням на неназваних співробітників Конгресу.

В середині 2000-х років Дерипаска мав бізнесові зв'язки з Полом Манафортом, який пізніше керував виборчою кампанією Дональда Трампа.

Дерипаска, якого називають «російським алюмінієвим королем», входить до близького кола президента Росії Володимира Путіна. Протягом тривалого часу він не може отримати бізнес-візу на в’їзд до США, де його підозрюють у зв'язках з організованою злочинністю. Проте в 2011-2014 роках він неодноразово відвідував Америку з отриманою за допомогою Кремля дипломатичною візою.

У березні цього року Associated Press опублікувало дані свого розслідування про те, що 10 років тому Манафорт таємно працював на Дерипаску, просуваючи інтереси уряду Росії. 15 травня Дерипаска подав на AP позов ​до федерального суду Вашингтона, звинувативши агентство у наклепі. Манафорт, зі свого боку, підтвердив AP факт співпраці з Дерипаскою, але наголосив, що мова йшла про бізнес-проекти, а не про політику.

Пол Манафорт пішов із посади голови кампанії Трампа в серпні 2016 року. Це сталося після звинувачень у тому, що під час роботи радником президента України Віктора Януковича з 2007-го по 2012 рік Манафорт отримував великі суми готівкою з рахунків української Партії регіонів.

XS
SM
MD
LG