Доступність посилання

ТОП новини

СБУ звинувачує «Wnet» у співпраці з ФСБ


Співробітники СБУ сьогодні проводять обшуки у київському офісі провайдера «Wnet»
Співробітники СБУ сьогодні проводять обшуки у київському офісі провайдера «Wnet»

Служба безпеки України звинувачує інтернет-провайдера «Wnet» у співпраці із ФСБ Росії. Про це йдеться у повідомленні на сайті відомства. Зокрема, СБУ звинувачує провайдера у наданні послуг доступу до Інтернету ФСБ у Криму та підконтрольним Кремлю органам адміністрації на анексованому півострові, а також у відсутності блокування сайтів, на які наклали санкції рішенням РНБО.

Окрім того, зазначають в СБУ, вони мають інформацію про спробу передавати ФСБ інформацію із української мережі провайдера.

«Правоохоронці у встановленому законодавством порядку задокументували, що сегмент мережі та телекомунікаційне обладнання провайдера власники передали фіктивній комерційній структурі, контроль над якою отримала ФСБ РФ, яка встановила на обладнанні власні технічні спецзасоби. За інформацією спецслужби, через незаконну маршрутизацію трафіку до анексованого Криму ФСБ РФ планувало отримати доступ та знімати інформацію з українського сегменту мережі провайдера. В Україні серед клієнтів ТОВ «Дабл-ю нет Україна», зокрема, державні установи, міжнародні організації, великі банківські установи», – йдеться у повідомлені.

За інформацією СБУ, обладнання і документи, які слідство вважає дотичними до справи, було вилучено під час обшуків, які почалися зранку 1 червня.

На сторінці «Wnet» повідомляють, однак, що провайдер працює у штатному режимі. Що ж до блокування «санкційних» сайтів і соцмереж, компанія повідомила, що «почала впроваджувати заходи щодо виконання Рішення РНБО».

Заяви щодо підозри у співпраці з російськими спецслужбами представники «Wnet» поки що не коментували.

29 травня СБУ провела обшуки в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс» у Києві й Одесі, після чого у службі заявили, що у менеджмент компанії незаконно збирав і передавав до Росії персональні дані українських громадян. У «Яндексі» звинувачення відкидають.

XS
SM
MD
LG