Доступність посилання

ТОП новини

ЄС зробив перший крок до зміцнення європейської оборони


Європейська комісія оголосила про створення Фонду європейської оборони, який з 2020 року буде щорічно складати 5,5 мільярдів євро за рахунок координації, зміцнення і посилення транснаціональних інвестицій.

«Ми в Європейському союзі швидко просуваємося у питаннях безпеки. Водночас навіть у найамбітнішому сценарії розвитку цієї сфери ми не маємо наміру жодним чином дублювати чи конкурувати із НАТО. Ця робота зміцнить європейську оборону і водночас допоможе зміцнити трансатлантичний союз і розподіл відповідальності», – заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

Як пояснюють в Європейській комісії, метою ініціативи є сприяння розвитку співпраці в сфері досліджень, розробок, і в підсумку – придбання військових технологій і оборонної продукції.

Разом із пропозицією фінансування оборонного сектору Євросоюзу, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні та віце-президент Єврокомісії з питань зайнятості, інвестицій і конкурентності Юркі Катайнен представили документ, який відображає ширше бачення європейської оборони на період до 2025 року.

У ньому представлені кілька сценаріїв подальшого поглиблення оборонної інтеграції всередині ЄС.

Пропозиція фінансування для зміцнення безпеки та оборони ЄС була зроблена на тлі приготувань до виходу Великобританії зі складу співдружності та подальшого наростання сумнівів у відданості Сполучених Штатів Америки питанню оборони і безпеки на європейському континенті.

Як пояснив віце-президент Єврокомісії з питань зайнятості, інвестицій та конкурентності Юркі Катайнен, оборонний фонд запропонований Брюсселем, і який ще повинні підтримати держави-члени ЄС, матиме розділ, присвячений дослідженням і розробці нових військових технологій.

Другий елемент фонду фінансуватиме підтримку спільних випробувань.

Третя частина фонду становитиме фінансовий інструмент для координації оптових, а отже, менш затратних закупівель обладнання, зокрема, безпілотних літальних апаратів і гелікоптерів.

Європейська комісія пропонує надати ЄС «стратегічну автономію» у сфері оборони, яка буде базуватися, серед іншого, на спільній військово-промисловій політиці й яка отримає окреме додаткове фінансування.

У опублікованій у березні так званій «Білій книзі» щодо майбутнього ЄС у складі 27 країн-членів було закладено основи нинішньої пропозиції: Європейський союз «повинен підтримувати свою безпеку», бо діяти лише засобами «м’якої сили» недостатньо у часи, коли сила може переважати над законом».

Можливість зміцнювати оборонний сектор ЄС відкрилася на тлі запланованого виходу зі складу ЄС Великої Британії, яка завжди була налаштована проти будь-якої ідеї інтеграції в питаннях оборони на європейському рівні.

Створенню європейського оборонного фонду також посприяла невизначеність щодо подальшої ролі США, які досі були союзником та гарантом європейської безпеки.

XS
SM
MD
LG