Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: маємо збільшення кількості заручників на окупованих територіях за проукраїнську позицію


Представниця України у гуманітарній підгрупі Тристороннього контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомляє про збільшення кількості заручників на окупованих територіях, який «хапають» бойовики саме за проукраїнську позицію. Зокрема, вона згадує журналіста Станіслава Васіна, який продовжував писати в окупованому Донецьку для видань на підконтрольній Україні території.

«Про зникнення Станіслава «Васіна» ми дізналися у вівторок увечері, напередодні мінської зустрічі від Єгора Фірсова і Оксани Коваленко. Всі компетентні органи відразу були поінформовані і долучені, аби дізнатися більше інформації про долю Стаса. Не коментувала і не коментую наші дії, аби не нашкодити. Сьогодні в «Дзеркалі тижня» вийшла стаття Сергія Рахманіна, де розкривається прізвище талановитого журналіста. Можу додати тільки одне – за останні місяці маємо значне збільшення кількості заручників, саме за рахунок цивільних, яких хапають і ув'язнюють на окупованих територіях саме за проукраїнську позицію. Натомість затримані і засуджені за злочини проти держави Україна за українським законодавством, після відбування покарання виходять з-під варти, в тому числі дочасно, за законом однієї депутатки (закон скасували, але по винесених вироках він не має зворотньої сили)»,– написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Колишній народний депутат Єгор Фірсов повідомив 9 червня, що поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста Станіслава Васіна.

Раніше Фірсов повідомив Радіо Донбас.Реалії, що в угрупованні «ДНР» родичам блогера Станіслава Васіна не дають жодної інформації про його місце перебування, відомо, що мама востаннє спілкувалася з ним 2 червня, наступного дня вони мали зустрітися в Макіївці, але цього не сталося, Станіслав Васін просто не вийшов на зв’язок.

Блогер і автор Радіо Донбас.Реалії Станіслав Васін днями зник безвісти в Донецьку. Єгор Фірсов припускає, що журналіст був затриманий бойовиками угруповання «ДНР». Родичі не можуть зв’язатися зі Станіславом, за даними Фірсова, в квартирі Васіна – сліди злому і обшуку. Підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

Станіслав Васін готував репортажі про життя Донецька для Радіо Донбас Реалії й інших видань. Зв’язку з ним редакція Радіо Свобода не має з п’ятниці, 2 червня.

7 червня у Мінську гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи обговорювала підсумки верифікації задля якнайшвидшого звільнення заручників.

Ірина Геращенко припустила раніше, що сепаратисти затягують процес обміну.

Як заявила представниця угруповання «ЛНР» Ольга Кобцева, обидва угруповання вимагають інформацію про верифікацію затриманих осіб українською стороною із підписом Віктора Медведчука. Сам Медведчук на це ніяк не реагував.

Напередодні в СБУ заявляли про готовність передати сепаратистам 200 людей у рамках обміну.

За останніми даними української сторони, на окупованій частині Донбасу перебувають 127 українських заручників. Звільнення заручників є одним із пунктів Мінських угод.

XS
SM
MD
LG