Доступність посилання

ТОП новини

СБУ оприлюднила архівні документи про життя і діяльність Шухевича


Вулиця Романа Шухевича в Мукачеві була перейменована на його честь до 110-річчя від дня народження головнокомандувача УПА
Вулиця Романа Шухевича в Мукачеві була перейменована на його честь до 110-річчя від дня народження головнокомандувача УПА

Служба безпеки України з нагоди 110-ї річниці від дня народження головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича оприлюднила сім документів, присвячених його життю та діяльності.

«Більшість із них невідомі не лише широкому загалу, а й дослідникам визвольного руху. Матеріали, що накопичувалися тоталітарними органами безпеки, не лише закарбували насичене подіями життя і боротьбу «Тараса Чупринки», а й спростовують низку радянських міфів, зокрема про співпрацю Шухевича з нацистами», – мовиться в повідомленні прес-служби СБУ.

У спецслужбі заявили, що це лише незначна частина «величезного масиву матеріалів», присвячених Романові Шухевичу, що зберігається у фондах Галузевого державного архіву СБУ.

30 червня виповнилося 110 років від дня народження Романа Шухевича.

Київська міська рада 1 червня перейменувала проспект Ватутіна у столиці України на проспект Шухевича. Після цього Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення тимчасово зупинити перейменування проспекту за позовом організацій «Антифашистська правозахисна ліга» і «Єврейська правозахисна група». Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив тоді, що процес перейменування проспекту Ватутіна на проспект Шухевича в Києві був зупинений лише тимчасово. 30 червня міністр культури України Євген Нищук заявив: «Усі судові процедури пройдені, і відсьогодні, в річницю з дня народження Романа Шухевича, проспект Ватутіна офіційно перейменовано на проспект Шухевича».

XS
SM
MD
LG