Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти «Схем» зустріли в Австрії суддю Ємельянова, якому таємно дозволили виїзд за кордон


Суддя Артур Ємельянов проходить паспортну перевірку в аеропорту Відня, червень 2017 року
Суддя Артур Ємельянов проходить паспортну перевірку в аеропорту Відня, червень 2017 року

Суд не подовжив підписку про невиїзд судді Вищого господарського суду України Артуру Ємельянову, щодо якого Генеральна прокуратура проводить розслідування про незаконне втручання у діяльність судових органів, тому тепер він може вільно подорожувати, в тому числі за кордон. 21 червня автор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») Наталка Седлецька зустріла його на авіарейсі «Київ – Відень» і зафіксувала, як він успішно пройшов паспортний контроль у столиці Австрії.

Суддя Артур Ємельянов перебував на підписці про невиїзд із 27 жовтня 2016 року.

Журналісти з’ясували, що рішення про непродовження підписки про невиїзд було ухвалене Подільским районним судом 8 червня. Але це рішення у публічному реєстрі чомусь виявилося засекреченим. Журналістам у суді пояснили, що це «технічна помилка», утім, рішення і досі не опублікували.

Суддя Артур Ємельянов у літаку, червень 2017 рок
Суддя Артур Ємельянов у літаку, червень 2017 рок

Суддя Артур Ємельянов в аеропорту Відня
Суддя Артур Ємельянов в аеропорту Відня

Суд ухвалив таке рішення попри те, що другий фігурант кримінального провадження Генеральної прокуратури, колишній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков виїхав за кордон у Німеччину і не повернувся. У Генпрокуратурі журналістам повідомили, що дозволили його виїзд на лікування, але згодом зв’язок із ним зник.

«На сьогодні інший підозрюваний у цій справі, колишній голова Вищого господарського суду Татьков перебуває в розшуку, і до моменту оголошення в розшук він перебував у Німеччині на лікуванні і вказував, що полікується і приїде, але з певного часу перестав виходити на зв’язок», – зазначив очільник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Кримінальна справа, у якій фігурує суддя Ємельянов і Татьков, стосується незаконного втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду. І генпрокурор Юрій Луценко, і Генпрокуратура часто інформували громадськість про цю справу. У 2016 році Луценко повідомляв, що суддям Ємельянову і Татькову оголошена підозра.

«Це не просто суддя. Це один із тих двох суддів, які ще в часи Януковича вважалися архітекторами замовних суддівських рішень» – таку характеристику дав Ємельянову генпрокурор Юрій Луценко.

Очільник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк розповів у коментарі журналістам «Схем», якою логікою керувався суд, коли скасував судді Ємельянову підписку про невиїзд. «Перше – це те, що він має значний соціальний статус у суспільстві і позитивно характеризується, має міцні соціальні зв’язки, які не дозволять йому покидати місце свого проживання під час слідства. Друге – йому потрібно виїхати на лікування за кордон. І третє – за кордоном проживає його дочка», – пояснив він.

Суддя Артур Ємельянов очікує на проходження митного контролю в аеропорту Відня, червень 2017 року
Суддя Артур Ємельянов очікує на проходження митного контролю в аеропорту Відня, червень 2017 року

Сам суддя Ємельянов ще у лютому 2017 року у коментарі програмі «Схеми» заявляв, що справа ГПУ проти нього має замовний характер: «Як заявляв раніше, так і заявляю сьогодні, що справа – повністю замовна. Коли у мене будуть конкретні докази… На сьогодні в мене вони є на рівні не здогадок, а впевненості».

У Вищому господарському суді України підтвердили, що суддя Артур Ємельянов відсутній на робочому місці, бо перебуває у відпустці до 28 липня.

XS
SM
MD
LG