Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі вшанували пам'ять героя Небесної сотні Сергія Нігояна виставкою картин


Виставку відкрили до дня народження активіста
Виставку відкрили до дня народження активіста

У Дніпрі в Національному історичному музеї імені Яворницького у середу вшанували пам'ять героя Небесної сотні, Героя України Сергія Нігояна. Жалобний захід був присвячений річниці з дня його народження, яка виповнюється 2 серпня. Прийшли представники влади, громадськості та вірменської громади Дніпра.

Художниця Марина Саркісян відкрила персональну виставку картин, створених у техніці петриківського розпису «Вінок безсмертя» присвячену Сергію Нігояну.

В експозиції представлено понад півсотні робіт художниці, одна з них – портрет Сергія Нігояна в касці на Майдані Незалежності. Окрім того, кілька десятків робіт художниці, представлених на виставці, є стилізованими зображеннями вірменських пам’ятних кам’яних хрестів – хачкарів, вписаних у петриківський розпис. Обидва об’єкта – і хачкари, і петриківський розпис – внесені до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

За словами авторки робіт Марини Саркісян, задум створити цикл картин, присвячених Революції гідності та її учасникам, у неї з’явився ще 2014 року після звістки про загибель Сергія Нігояна. Але на його втілення пішло три роки. Одну із картин цього циклу майстриня планує передати до Музею АТО в Дніпрі.

У жалобних заходах взяли участь дніпряни, зокрема, представники вірменської громади міста
У жалобних заходах взяли участь дніпряни, зокрема, представники вірменської громади міста

«Сергій змалку відзначався своїми патріотичними почуттями, самотужки вивчав культуру своєї історичної батьківщини. Проте побувати у Вірменії Сергієві так і не довелося, хоч і мріяв. А потім його патріотизм дедалі більше почав ставати українським. І до цього він поставився із притаманним йому запалом. Нігоян дуже любив вірші Тараса Шевченка, деякі з них знав напам’ять», – розповіли у вірменській громаді Дніпра.

20-річний українець вірменського походження Сергій Нігоян загинув від вогнепального поранення в Києві під час Революції Гідності у ніч на 22 січня 2014 року. Він був першим із протестувальників, які загинули на столичному Майдані під час протистоянь між активістами та правоохоронцями.

Два роки тому в Дніпрі проспект імені Калініна перейменували на проспект Сергія Нігояна. 2017 року жителі проспекту оскаржили це рішення у суді.

XS
SM
MD
LG