Доступність посилання

ТОП новини

Мер Барселони закликає не оголошувати незалежність Каталонії


Сотні тисяч людей вийшли на акцію проти відокремлення Каталонії, Барселона, 8 жовтня 2017 року
Сотні тисяч людей вийшли на акцію проти відокремлення Каталонії, Барселона, 8 жовтня 2017 року

Мер Барселони Ада Колау висловилася проти одностороннього проголошення незалежності Каталонії. Вона закликала голову каталонської влади Карлеса Пучдемона не робити цього, а прем’єр-міністра Іспанії Мар’яно Рахоя не вводити в Каталонії пряме правління Мадрида.

Як заявила мер Барселони 9 жовтня, у нинішній ситуації потрібні жести примирення з обох сторін, щоб створити умови для діалогу і співпраці.

Лідер Каталонії Карлес Пучдемон 10 жовтня має звернутися до регіонального парламенту щодо незалежності від Іспанії за наслідками референдуму, який центральний уряд назвав незаконним.

Мадрид побоюється, що регіональний парламент може проголосувати за одностороннє оголошення незалежності.

Каталонська влада раніше заявила, що близько 90 відсотків з понад двох мільйонів людей, які взяли участь в референдумі 1 жовтня, проголосували за від’єднання від Іспанії. Супротивники кажуть, що цей референдум не продемонстрував справжню волю жителів регіону, бо ті, хто хоче залишитися в Іспанії, переважно бойкотували голосування – явка на референдум склала менш ніж 43 відсотки.

Сотні тисяч людей провели у вихідні в Барселоні акції проти відокремлення Каталонії від Іспанії.

Закон про референдум Каталонії, який Мадрид вважає неконституційним, передбачає одностороннє проголошення незалежності каталонським парламентом, якщо більшість депутатів проголосують за відділення від Іспанії. Якщо це станеться 10 жовтня, то, за версією Барселони, мав би розпочатися шестимісячний процес переговорів з Іспанією перед регіональними виборами і остаточним актом про відокремлення. Мадрид не розглядає можливості таких переговорів і попередив, що може скористатися зі свого конституційного права взяти на себе пряме керування Каталонією.

XS
SM
MD
LG