Доступність посилання

ТОП новини

У Росії журналісти повідомили про позови до ФСБ через вимогу про ключі шифрування месенджера Telegram


Олег Кашин (л) і Олександр Плющев (п), комбіноване фото
Олег Кашин (л) і Олександр Плющев (п), комбіноване фото

У Росії двоє журналістів повідомили, що подають позови до Федеральної служби безпеки Росії через її вимогу надати ключі шифрування інтернет-месенджера Telegram.

Як повідомили Олег Кашин і Олександр Плющев, вони вважають, що така вимога ФСБ порушує їхнє право на конфіденційне спілкування з джерелами інформації.

Їхні інтереси представляє правозахисна група «Агора». Як сказав Радіо Свобода юрист групи Дамір Гайнутдінов, ця справа буде прецедентною і має принципове значення для прав людини.

Позови має розглядати Міщанський районний суд у Москві. Журналісти вимагають визнати дії спецслужби незаконними і змусити її відкликати вимогу до компанії Telegram надати ключі шифрування повідомлень у її месенджері.

Засновник компанії Павло Дуров теж повідомляв, що має намір судитися з ФСБ Росії, і його інтереси теж буде представляти група «Агора». Він заявляє, що вимога ФСБ суперечить Конституції Росії, за якою кожен громадянин має право на таємницю листування.

16 жовтня суд у Москві оштрафував компанію Telegram за відмову надати ФСБ ключі шифрування повідомлень користувачів на суму у 800 тисяч рублів (нині це майже 375 тисяч гривень). Рішення ще не набуло чинності, але в разі набуття російська Федеральна служба нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відома як «Роскомнагляд», отримає право заблокувати доступ до месенджера на всій території Росії.

Обов’язок надавати ФСБ інформацію для розшифрування повідомлень у системах інтернет-спілкування запровадили в Росії минулого року ухваленням пакету законів, що мають у першу чергу антитерористичне спрямування. Російські спецслужби твердять, що терористи координують свої дії за допомогою таких систем із високим рівнем шифрування і захисту, як, зокрема, месенджер Telegram.

XS
SM
MD
LG