Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії звинуватили посла України в підриві відносин Белграда і Москви


Олександр Александрович
Олександр Александрович

У Сербії звинуватили посла України в Белграді в підриві відносин між Сербією і Росією.

Як заявив державний секретар Міністерства закордонних справ Сербії Івиця Тончев, посол України Олександр Александрович лише вчинив «марну спробу порушити відносини Сербії і Росії» своєю нещодавнім інтерв’ю сербській пресі з критикою нинішнього стану цих відносин.

Він закликав МЗС України і уряд у Києві вказати послові на «неприпустимість такої поведінки надалі», щоб «Белград не був змушений піти на звичні в таких випадках кроки».

За словами Тончева, Александрович у своєму «останньому з низки скандальних інтерв’ю» «висловив думку, що Сербія не веде самостійної зовнішньої політики, тобто що вона є інструментом у руках Росії, таким чином дестабілізуючи весь регіон Західних Балкан і руйнуючи Європу».

Коментуючи слова посла про участь сербських добровольців, яких, за його словами, «Росія навчає вбивати українців», у російській гібридній агресії на сході України, держсекретар МЗС Сербії заявив, що і громадяни України брали участь у війнах на території колишньої Югославії, але Белград ніколи офіційно не дорікав за це Києву.

В МЗС Сербії також заявили сербському агентству «Тан’юґ», що заява держсекретаря є для українського посла «останнім попередженням перед відмовою в гостинності».

Олександр Александрович в інтерв’ю інтернет-виданню BIRN, яке оприлюднили 1 листопада, серед іншого, заявив, що президент Росії Володимир Путін «не турбується про Сербію, а лише використовує її як іще один інструмент для знищення Європи».

При цьому він згадав про сербських найманців, які воюють в Україні на боці проросійських сепаратистів. За його словами, нині там воює близько 300 сербів, і в Україні такі дії кваліфікуються як тероризм, а ці найманці лише дискредитують свою країну в очах «дружнього українського народу». Сербія ж «не робить нічого, щоб перешкодити своїм громадянам воювати на сході України», сказав він.

Посол нагадав, що в Сербії ще 2014 року ухвалили закон, який забороняє її громадянам брати участь у збройних конфліктах за кордоном. Але, сказав Александрович, Сербія ігнорує цю проблему, і великою перешкодою для вирішення цієї проблеми є нинішні зв’язки між Сербією і Росією. «Українці не приїжджають до Сербії, щоб убивати сербів», – додав він.

«Коли сербські політики приїжджають до Криму і хвалять Путіна за його «мудру і сильну політику, коли є ці сербські найманці, коли Сербія голосує в ООН проти України – все це, звичайно, погіршує негативний імідж Сербії в Україні. А ми ж маємо спільне майбутнє в Європейському союзі. Це та основа, на якій ми можемо збудувати чудові відносини, якщо вистачить політичної волі», – заявив в інтерв’ю посол України в Сербії Олександр Александрович.

XS
SM
MD
LG