Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Угорщина планують провести зустріч до чи після висновків Венеціанської комісії – Клімкін


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-конфренції в Ужгороді, 1 грудня 2017 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-конфренції в Ужгороді, 1 грудня 2017 року

Україна та Угорщина мають намір провести зустріч до чи після висновків Венеціанської комісії стосовно «мовної» статті нового українського закону про освіту, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час візиту до Закарпатської області.

«Найближчим часом плануємо зустрітися разом до чи після висновків Венеціанської комісії. Позиція угорська абсолютна зрозуміла. Вони кажуть: нам важливо зрозуміти, чи буде майбутня імплементація закону ефективною для громади. Я теж вважаю, що з такого кута треба розглядати це питання», – сказав Клімкін.

Він заявив, що існують «нюанси», які треба чітко викласти в плані імплементації закону.

«Вдалося поспілкуватися з учнями та вчителями двох гімназій. Зрозумів, що існує багато міфології навколо того, яким чином має бути реалізований новий закон про освіту. Для кожної конкретної громади побудуємо окремий план. Не можна те, що стосується угорської громади, застосовувати, наприклад, для болгарської громади», – зазначив Клімкін.

Український закон «Про освіту» набув чинності 28 вересня. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Статтю 7 закону «Про освіту» (про те, що мовою освіти є державна, українська, мова), яка викликала стурбованість, надіслали на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії очікуються в грудні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Гриневич у НАТО про норми закону про освіту: це питання національної безпеки

Чи потрібна укромадярам «велика Угорщина»?

Освіта і мова. Чи виконував Будапешт те, що нині вимагає від Києва?

Будапешт відверто заграється – МЗС України про акцію «Самовизначення для Закарпаття»

Чи винна Україна, що закарпатські угорці погано знають українську мову?

XS
SM
MD
LG