Доступність посилання

ТОП новини

Чехи вшановують пам’ять Вацлава Гавела


18 грудня минає шість років від дня смерті Вацлава Гавела – політика, державотворця, дисидента, драматурга, останнього президента Чехословаччини і першого президента Чеської Республіки.

Від ранку на площу Вацлава Гавела у Празі, яку прикрашає інсталяція – велике серце, знак, який Вацлав Гавел часто малював поруч зі своїм підписом, місцеві жителі і туристи несуть квіти. Серед перших квіти принесла Даґмар Гавлова – дружина Вацлава Гавела.

На Юнгмановій площі Праги, а також на площах багатьох чеських міст актори, письменники, громадські діячі і просто перехожі запалюють свічки, читають твори Вацлава Гавела. «Серце на Град» (Град – резиденція президентів Чеської Республіки – ред.) – під такою назвою пройшла Прагою хода, її учасники через усе місто донесли на площу празького Граду інсталяцію – велике червоне серце. Ходу очолювали кандидати на посаду президента Чехії Павел Фішер і Марек Гілшер/

Також у селі Градечек до заміського будиночку, де любив відпочивати Вацлав Гавел, і де він помер, люди несуть квіти і запалюють свічки.

Квіти на могилу Вацлава Гавела, що на празькому Виноградському цвинтарі, сьогодні поклав посол України в Чехії Євген Перебийніс з дружиною.

Пам’ять Вацлава Гавела щороку вшановують чехи, особливо молодь, також акцією «Короткі штани». У день пам’яті Вацлава Гавела вони спеціально завертають нагору штанини брюк, щоб цим згадати день першої інавгурації Вацлава Гавела, коли майбутній президент мав на собі короткі штани.

У день пам’яті Вацлава Гавела проекція його фотографії засвітилась на фасаді будинку Радіо Свобода у Празі.

Вацлав Гавел був останнім, дев’ятим президентом Чехословаччини (1989 – 1992) і першим президентом Чехії (1993 – 2003). Протягом багатьох років Вацлав Гавел очолював рух за права людини, був серед перших, хто поставив свій підпис під Хартією 77 (Charta 77) – громадською ініціативою, що виступила з критикою режиму і ставила своєю метою боротьбу за свободу і права людини http://www.totalita.cz/vysvetlivky/ch77.php За свою громадянську позицію був кілька разів ув’язнений (1969, 1977, 1978, 1979 роки), всього в тюрмі відсидів близько п’яти років. Також відомий як драматург і письменник, автор відомих публіцистичних творів «Сила безсилих» (Moc bezmocných, 1978 року), «Листи до Ольги» («Dopisy Olze», 1983 року), п’єс «Аудієнція («Audience», 1975 року), «Відхід» («Odcházení, 2007 року).

Вацлав Гавел помер 18 грудня 2011 року в своєму літньому будиночку на Градечку. Похований у родинній каплиці на Виноградському цвинтарі в Празі.

XS
SM
MD
LG