Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди приймуть Саакашвілі, якщо він вирішить переїхати – МЗС


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Колишній президент Грузії, лідер української партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі за бажання зможе отримати підданство Нідерландів, підтвердив голова Міністерства закордонних справ цієї країни Гальбе Зейлстра.

«Він одружений із підданою Нідерландів, і, відповідно до нідерландського законодавства, він може отримати паспорт, якщо подасть заявку», – заявив міністр 22 грудня.

Саакашвілі одружений із громадянкою Нідерландів Сандрою Рулофс.

21 грудня ЗМІ повідомили, що Нідерланди задовольнили запит екс-президента Грузії на отримання візи. Політик заявив, що у нього є пропозиції про надання громадянства від кількох європейських країн, але він має намір відстоювати свої права в Україні.

Останніми роками Саакашвілі жив в Україні, де набув українського громадянства і був призначений головою Одеської обласної державної адміністрації. Київ у попередні роки відхилив запити Тбілісі про його видачу.

Після відставки з цієї посади Саакашвілі став різко критикувати владу України і заявляти про свої плани усунути її. Наприкінці липня стало відомо, що президент України Петро Порошенко указом затвердив втрату Міхеїлом Саакашвілі громадянства України – за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства. Сам Саакашвілі на той момент перебував у США.

Він повернувся в Україну, перетнувши українсько-польський кордон без проходження контролю.

У вересні цього року влада Грузії вкотре звернулася до української влади із запитом про видачу Саакашвілі, проти якого в його рідній Грузії порушена низка кримінальних справ. Саакашвілі подав позов до Мін’юсту і Генпрокуратури України з проханням визнати незаконними дії щодо екстрадиційної перевірки. Він зі своїми прихильниками також організував акції протесту проти української влади.

5 грудня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Міхеїл Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні. Він навів записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують це. Саакашвілі назвав неправдивими всі обвинувачення на свою адресу. Після цього Сергій Курченко заявив, що не знайомий з Міхеїлом Саакашвілі.

Саакашвілі затримали 8 грудня на квартирі одного з його прихильників за підозрою у «сприянні учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності». Суд 11 грудня не задовольнив клопотання прокуратури про запобіжний захід для Міхеїла Саакашвілі у вигляді цілодобового домашнього арешту. Прокуратура подала апеляційну скаргу на це рішення.

XS
SM
MD
LG