Доступність посилання

ТОП новини

Папа про Єрусалим: треба ухвалити рішення для мирного співіснування двох держав


Папа римський Франциск під час вечірнього різдвяного богослужіння у базиліці Святого Петра у Ватикані, 24 грудня 2017 року
Папа римський Франциск під час вечірнього різдвяного богослужіння у базиліці Святого Петра у Ватикані, 24 грудня 2017 року

Папа римський Франциск у своєму різдвяному посланні закликав знайти рішення, яке поклало б край ізраїльсько-палестинському конфлікту – після того, як заява президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю спровокувала зростання напруженості.

«У цей святковий день просімо Господа про мир для Єрусалимі і для всієї Святої Землі. Давайте помолимося, щоб бажання відновити діалог між двома сторонами перемогло, і щоб врешті-решт було досягнуте рішення, яке б дозволило забезпечити мирне співіснування двох держав у рамках взаємно узгоджених і міжнародно визнаних кордонів», – сказав папа Франциск у своєму різдвяному посланні «Місту і світу» (Urbi et Orbi) 25 грудня.

Понтифік також виступив із закликом не ігнорувати скрутне становище мігрантів, «витіснених зі своєї землі» через лідерів, які бажають проливати «невинну кров».

«Сьогодні вітри війни віють у нашому світі», – наголосив папа.

Він закликав також молитися за подолання конфронтації на Корейському півострові і «за зростання взаємної довіри в інтересах світу в цілому».

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив 6 грудня, що США офіційно визнають Єрусалим столицею Ізраїлю і пообіцяв перевести посольство США з Тель-Авіва через декілька років.

Цей крок Трампа викликав критику з боку палестинців, їхніх арабських союзників, а також країн Заходу.

Статус Єрусалима є болючим питанням для всіх сторін близькосхідного врегулювання. Зокрема, палестинці вважають, що Східний Єрусалим має бути столицею їхньої майбутньої держави.

XS
SM
MD
LG