Доступність посилання

ТОП новини

«Реставрація» Ханського палацу загрожує збереженню культурної спадщини – українське міністерство


Ханський палац, Бахчисарай, 19 грудня 2017 рік
Ханський палац, Бахчисарай, 19 грудня 2017 рік

Організована російською владою анексованого Криму «реставрація» Ханського палацу в Бахчисараї несе пряму загрозу збереженню культурної спадщини України, заявляє 27 грудня Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

«За наявною у міністерства інформацією, визначені Росією для проведення реставраційних робіт підрядники, не мають необхідного досвіду і фактично проводять ремонтні роботи замість реставраційних ... У результаті проведення цих робіт протягом 2017 року було пошкоджено розпис XVIII століття Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі), а на фасаді будівлі з’явилися тріщини. Таких же руйнувань зазнав Фонтан сліз», – йдеться в повідомленні.

Міністерство тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України просить відповідні органи притягнути до відповідальності всіх причетних до «незаконної реставрації».

Публічних коментарів російської влади Криму з цього приводу немає.

Колишній голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, який побував на місці проведення робіт, вважає, що Ханський палац у Бахчисараї назавжди втратив шанс увійти до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО через проведення російською владою анексованого Криму неякісних реставраційних робіт.

У листопаді директор підконтрольного російській владі Криму музею на базі Ханського палацу Мер’єм Сейтумерова повідомила, що протиаварійні роботи ведуться на двох об’єктах палацу – головному корпусі і ханській мечеті, – і зупиняти їх не можна. Вона вважає, що експерти ЮНЕСКО можуть відвідати будову й оцінити хід реконструкції.

Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале є кандидатами на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ханський палац-музей у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть.

XS
SM
MD
LG