Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина і Росія підписали угоду про кредит на купівлю комплексів С-400 – ЗМІ


Росія заявляє, що її зенітно-ракетний комплекс С-400 (на фото), модифікація старшого С-300ПМ, має далекосяжність 400 кілометрів і здатен відстежувати одночасно до 80 цілей
Росія заявляє, що її зенітно-ракетний комплекс С-400 (на фото), модифікація старшого С-300ПМ, має далекосяжність 400 кілометрів і здатен відстежувати одночасно до 80 цілей

Росія і Туреччина 29 грудня підписали кредитну угоду в рамках домовленості про закупівлі Анкарою російських зенітно-ракетних систем С-400 на 2,5 мільярда доларів, повідомляють турецькі ЗМІ.

Голова російської державної компанії «Ростех» Сергій Чемезов днями в інтерв’ю газеті «Коммерсант» заявив, що Туреччина отримає чотири дивізіони С-400, а перші поставки планують почати в березні 2020 року.

За словами Чемезова, 55% від загальної контрактної суми складуть російські кредитні кошти, 45% – заплатить Анкара.

Домовленості викликали занепокоєння на Заході, оскільки Туреччина є членом НАТО, а системи протиповітряної зброї не можуть бути інтегровані в оборонну систему Альянсу. Крім того, наміри Туреччини придбати російські С-400 у деяких західних столицях розглядають як образу НАТО на тлі загострення відносин із Росією через її роль у війнах на сході України і в Сирії.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявляв, що після підписання угоди з Росією про купівлю російських систем протиповітряної оборони С-400 Анкара зацікавлена і в придбанні нових комплексів у Москви, які ще перебувають у стадії розробки.

12 вересня Туреччина підписала угоду з Росією про купівлю російських систем протиповітряної оборони С-400.

Росія заявляє, що її зенітно-ракетний комплекс С-400, модифікація старшого С-300ПМ, має далекосяжність 400 кілометрів і здатен відстежувати одночасно до 80 цілей. Таку систему Росія розмістила на своїй базі на заході Сирії ще наприкінці 2015 року, після того, як турецький літак збив російський на турецько-сирійському кордоні.

Після укладання угоди Анкара заявила, що залишається надійним союзником НАТО. 14 серпня речник Ердогана Ібрагім Калін заявив, що добрі відносини Анкари з Москвою не означають розриву з Заходом, попри висловлене деякими союзниками занепокоєння.

XS
SM
MD
LG