Доступність посилання

ТОП новини

Бірюков: щодо 14 заручників, звільнених з полону, відкриті провадження про дезертирство


Президент Петро Порошенко (попереду) разом зі звільненими з полону українцями, яких утримували на окупованій частині Донбасу. Харків, 27 грудня 2017 року
Президент Петро Порошенко (попереду) разом зі звільненими з полону українцями, яких утримували на окупованій частині Донбасу. Харків, 27 грудня 2017 року

Щодо 14 людей, звільнених з полону бойовиків на Донбасі, відкриті провадження про дезертирство, заявив радник президента України Юрій Бірюков у Facebook.

«У числі 73 звільнених не всі «героїчні герої». Якщо конкретно, то 14 осіб. Щодо них є кримінальні провадження за фактом самовільного залишення частин», – написав Бірюков.

Він додав, що цих 14 людей спочатку планували доправити до Києва окремо.

«А потім, у тому числі і з гуманних міркувань щодо родичів, було ухвалене рішення не розділяти (цих заручників – ред.) на етапі зустрічі», – розповів Бірюков.

Він зазначив, що цим 14 людям не будуть виплачувати матеріальну допомогу до рішення суду.

«Що найбільш парадоксальне... Півсотні засуджених відмовилися йти «на ту сторону». А ці 14, знаючи свою перспективу, однак, приїхали», – заявив Бірюков.

Упродовж останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін полоненими. Обмін був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагаються підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)».

Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна особа вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 осіб.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

XS
SM
MD
LG