Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна і Румунія домовилися розробити документ про імплементацію мовної статті закону про освіту


Україна і Румунія домовилися розробити спільний документ щодо імплементації мовної статті українського закону «Про освіту».

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, керівники дипломатичних відомств країн обговорили актуальні питання українсько-румунських відносин.

«Сторони досягли домовленості розробити спільний документ щодо імплементації нового закону України «Про освіту», зокрема його ст. 7, що стосується використання мов у навчальному процесі», – йдеться в повідомленні.

11 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін та його румунський колега Теодор Мелешкану провели зустріч в Чернівцях.

Український закон «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном. Статтю 7 закону «Про освіту» (про те, що мовою освіти є державна, українська, мова), яка викликала стурбованість, надіслали на розгляд Венеційської комісії.

8 грудня минулого року Рада Європи повідомила, що її Венеційська комісія схвалила рішення щодо українського закону «Про освіту» стосовно викладання державною мовою: комісія вважає законною і похвальною метою сприяти зміцненню державної мови, але також вважає, що критика норм щодо навчання мовами нацменшин виглядає обґрунтованою з різних причин.

Зокрема, як зауважили в комісії, стаття 7 цього закону, «як видається, не забезпечує необхідних рекомендацій щодо застосування міжнародних та конституційних зобов’язань країни, точний обсяг гарантій освіти мовами меншин, в основному, обмежений початковою освітою, не є зрозумілим».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Венеціанська комісія і освіта в Україні: українська мова – основа держави

2017 рік у мовній сфері: підстави для позитиву збільшуються​

Венеціанська комісія і українська мова. Висновки відповідають інтересам України – Кулеба​

Тест на державність для політиків. Битва за українську мову​

Суспільний запит на українську мову зростає. Влада відстає від народу

XS
SM
MD
LG