Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії порахували всі голоси на президентських виборах, у другий тур виходять Земан і Драгош


Мілош Земан із дружиною голосують на дільниці у Празі, 12 січня 2018 року
Мілош Земан із дружиною голосують на дільниці у Празі, 12 січня 2018 року

У Чехії через шість годин після закриття виборчих дільниць на виборах президента порахували всі голоси. Жоден із кандидатів не набрав понад 50 відсотків чинних відданих голосів, у друге коло виходять нинішній президент Мілош Земан і вчений Їржі Драгош, колишній голова Академії наук Чехії, а нині голова Чеського товариства хімічної інженерії.

Земан отримав 38,56 відсотка голосів, Драгош 26,60 відсотка. Участь у виборах склала 61,92 відсотка.

Їржі Драгош на виборчій дільниці у Празі, 12 січня 2018 року
Їржі Драгош на виборчій дільниці у Празі, 12 січня 2018 року

Ці дані наразі мають статус попередніх, офіційно їх мають затвердити на початку наступного тижня – можливо, 16 січня.

Друге коло, що так само триватиме два дні, відбудеться через два тижні – 26–27 січня.

Більшість соціологічних опитувань, що були проведені ще перед виборами, прогнозували, що в разі виходу у друге коло Земана і Драгоша саме 68-річний Їржі Драгош, відомий як проєвропейський ліберал, переможе 73-річного Мілоша Земана, відомого своєю євроскептичною і проросійською позицією і особистою прихильністю до президента Росії Володимира Путіна. Соціологи вважають, що кандидатура Драгоша об’єднає більшість супротивників Земана, невдоволених такою позицією чинного президента.

Земан і Драгош – у фіналі чеських президентських перегонів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Іще до оголошення повних результатів виборів кілька з семи інших кандидатів, які набрали від часток відсотка до трохи більше ніж 10 відсотків голосів, виступили на підтримку Драгоша у другому колі. Спільна підтримка чотирьох кандидатів, які посіли третє – шосте місця і вже виступили за Драгоша, становить майже 33 відсотки.

Також соціологи припускають, що Земан натомість сягнув вершини своєї виборчої підтримки вже в першому колі, і до другого вона не має шансу помітно зрости.

Сам Мілош Земан після оголошень перших результатів, що свідчили про його перше місце, але не перемогу, привітав Драгоша з «гарним другим місцем» і заявив, що приймає виклик суперника на прямі теледебати. Перед першим колом Земан не з’явився на жодні теледебати особисто, посилаючи своїх представників. Через це його звинувачували в тому, що він боїться прямих дискусій.

Нинішні вибори є другими в Чехії прямими виборами президента – раніше голову держави обирав парламент.

У Чехії, що є парламентською республікою, президент має обмежені повноваження, але деякі з них досить важливі – наприклад, призначення кандидата на посаду прем’єр-міністра для формування нового уряду. Крім того, президенти Чехії традиційно відіграють велику роль у публічних дебатах у країні.

XS
SM
MD
LG