Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: рішення суду про спецконфіскацію «коштів Януковича» засекретили через ризики слідству і фігурантам


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що рішення Краматорського райсуду про спецконфіскацію коштів колишнього президента України Віктора Януковича і його оточення засекретили через ризик протидії слідству в інших кримінальних провадженнях і через загрозу життю людей, які уклали угоді зі слідством.

«Тому що одночасно в генпрокуратурі продовжується слідство по десятках справ організованого злочинного угруповання в різних його конфігураціях. У рішенні Краматорського суду перераховуються сотні суб’єктів господарювання, через які Янукович проводив свою злочинну діяльність. Розсекречення цієї інформації дуже ускладнить проведення слідчої та оперативно-розшукової роботи щодо беніфіціарів цих структур», – сказав він під час засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.

За словами Луценка, причиною засекречення рішення Краматорського суду також є отримання інформації про загрозу життю людей, які співпрацювали зі слідством.

«Я засекретив це рішення, щоб не допомагати учасникам злочинної схеми з 500 підприємств уникати, ховатися і протидіяти слідству по інших кримінальних провадженнях. Вважаю це державним рішенням. Також ми отримали інформацію про загрозу життю тих осіб, які співпрацюють з нами при укладанні угоди і наданні інформації про методи, складові злочинної організації Януковича», – пояснив генпрокурор.

У квітні 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що суд у Краматорську на Донеччині схвалив рішення про конфіскацію коштів колишнього президента України Віктора Януковича та його оточення. Це рішення досі не оприлюднили.

Державне підприємство «Інформаційні судові системи», яке зобов’язане оприлюднити судове рішення в реєстрі, посилається на заборону органів прокуратури. Генеральна прокуратура, у свою чергу, стверджує, що визнала це рішення державною таємницею.

10 січня розслідувачі медіакомпанії «Аль-Джазіра» оприлюднили документ, який містить 95 сторінок і, зокрема, містить рішення Краматорського районного суду, за яким було конфісковано 1,5 мільярда доларів США, що належали колишньому президентові України Віктору Януковичу та його оточення. Тоді антикорупційна організація Transparency International Україна закликала в законному порядку опублікувати цей вирок. В організації зауважують, що автентичність тексту вироку поки достеменно не підтверджено.

XS
SM
MD
LG