Доступність посилання

ТОП новини

Парубій дає свідчення в суді у справі Януковича


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Оболонський районний суд Києва 24 січня допитує голову Верховної Ради Андрія Парубія як свідка звинувачення у справі за обвинуваченням у державній зраді екс-президента України Віктора Януковича.

Спікер парламенту, який після Революції гідності обіймав посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України, вранці прибув до суду для надання свідчень.

На початку допиту він заявив, що Янукович перебував під істотним впливом керівництва Росії і вживав дії в інтересах Москви, зокрема підписав «харківські угоди».

Перших свідків у справі суд почав допитувати 11 грудня 2017 року. Ними були колишній прем’єр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Оболонський райсуд наприкінці червня перейшов до заочного розгляду справи за обвинуваченням у державній зраді екс-президента України Віктора Януковича.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року.

У справі, яку розглядає суд, слідство інкримінує Януковичу три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

Екс-президент України, який втік до Росії після розстрілів на Майдані, звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG