Доступність посилання

ТОП новини

Росія: прокуратура просить засудити екс-губернатора Бєлих до 10 років колонії


Микита Бєлих
Микита Бєлих

Прокуратура Росії просить засудити до 10 років колонії суворого режиму колишнього губернатора Кіровської області Микиту Бєлих, якого звинувачують у корупції.

Сторона обвинувачення також вимагає оштрафувати Бєлих на 100 мільйонів рублів (понад 51 мільйон гривень) і назавжди заборонити йому обіймати державні посади.

Політика затримали в Москві 24 червня 2016 року, як стверджує слідство, під час отримання частини хабара, що загалом мав скласти 400 тисяч євро. Політик звинувачення відкидає.

Приблизно через місяць президент Росії Володимир Путін зняв Микиту Бєлих із посади губернатора Кіровської області «через втрату довіри».

Згодом Басманний суд Москви ухвалив арештувати майно колишнього губернатора Кіровської області.

Микита Бєлих у 2005–2008 роках очолював опозиційну партію «Союз правих сил» (її вже не існує), першим лідером якої раніше був убитий 2015 року опозиціонер Борис Нємцов, і різко критикував політику президента Росії Володимира Путіна.

2008 року його запропонував на посаду губернатора Кіровської області Дмитро Медведєв, що на той час обіймав посаду президента Росії. Цей крок тоді викликав здивування в російських опозиційних колах. Радником Микити Бєлих на губернаторській посаді якийсь час був інший відомий російський опозиційний діяч Олексій Навальний. Соратники політика називали його «останнім опозиціонером, який вірив, що зможе вбудуватися у владу» в Росії.

XS
SM
MD
LG