Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: КНДР продавала вугілля в обхід санкцій через Росію


Північна Корея торгувала вугіллям в обхід санкцій ООН, використовуючи Росію як транзитну країну, повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела в європейській розвідці.

За їхніми даними, минулого року КНДР щонайменше тричі відправляла вугілля в Росію – в порти Находка і Холмс в Японському морі. Потім паливо, за даними агентства, доставляли в Південну Корею і Японію.

Журналісти Reuters не встановили, чи дійсно розвантажене у російських портах вугілля – те ж, що було направлене до Південної Кореї і Японії. Також невідомо, чи знали власники суден, які перевозили вантаж, про його походження. Які компанії брали участь у перевезеннях, не встановлено.

Раніше джерела в розвідці заявляли, що російська нафта потрапляє в Північну Корею в обхід санкцій, хоча влада Росії могла не знати цього. При цьому джерела впевнені, що поставки вугілля через Росію тривають досі.

Представник Міністерства закордонних справ Південної Кореї заявив агентству, що Сеул відстежує будь-які дії, спрямовані на ухилення від санкцій проти Північної Кореї. Однак у відомстві не уточнили, чи знає МЗС про згадані поставки вугілля. У Міністерстві закордонних справ Росії інформацію поки що ніяк не прокоментували. На початку листопада представництво Росії в ООН повідомило Комітетові з санкцій Ради безпеки організації про те, що Москва дотримується санкцій.

Рада безпеки ООН обмежила експорт північнокорейського вугілля в 2016 році. Згідно з резолюцією, країни зобов’язані щомісячно звітувати про показники імпорту вугілля з КНДР. Джерела Reuters заявили, що Росія в минулому році про ввезення вугілля з Північної Кореї не повідомляла.

У кінці грудня 2017 року Рада безпеки ООН посилила санкції проти Північної Кореї у відповідь на чергові ракетні випробування Пхеньяна. За новим обмеженням, обсяги експорту нафтопродуктів в КНДР зменшаться на 85%, а північнокорейські робітники повинні повернутися з-за кордону додому протягом двох років.

XS
SM
MD
LG