Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії стартує другий тур виборів президента


Їржі Драгош (л) і Мілош Земан
Їржі Драгош (л) і Мілош Земан

У Чехії стартував другий тур виборів президента. Протягом двох днів голосування (26 і 27 січня) виборці мають визначитися з підтримкою між двома кандидатами: чинним президентом Мілошем Земаном і вченим Їржі Драгошем, колишнім головою Академії наук Чехії, а нині головою Чеського товариства хімічної інженерії.

Перший тур виборів у Чехії відбувся 12–13 січня. Тоді жоден із кандидатів не набрав понад 50 відсотків голосів. Земан отримав 38,56 відсотка голосів, Драгош 26,60 відсотка. Активність виборців склала майже 62%.

Більшість соціологічних опитувань, що були проведені ще перед першим туром виборів, прогнозували, що в разі виходу у другий тур Земана і Драгоша саме 68-річний Їржі Драгош, відомий як проєвропейський ліберал, переможе 73-річного Мілоша Земана, відомого своєю євроскептичною і проросійською позицією й особистою прихильністю до президента Росії Володимира Путіна. Соціологи вважають, що кандидатура Драгоша може об’єднати більшість супротивників Земана, невдоволених такою позицією чинного президента.

Тим часом п’ять із семи інших кандидатів, які набрали від часток відсотка до трохи більше ніж 10 відсотків голосів, виступили на підтримку Драгоша у другому колі. Спільна підтримка чотирьох із цих кандидатів, які посіли третє – шосте місця і виступили за Драгоша, становить майже 33 відсотки.

Також соціологи припускають, що Земан натомість сягнув вершини своєї виборчої підтримки вже в першому турі, і до другого вона не має шансу помітно зрости.

Останні опитування, зроблені вже перед другим туром і оприлюднені 22 січня (після цієї дати публікація таких даних заборонена), дають різні результати: одне прогнозує Земанові 41,5%, а Драгошеві 39,2%, інше, навпаки, 47 відсотків Драгошеві проти 43 у Земана.

Голосування закінчиться 27 січня о 14-й годині за місцевим часом (15-й за Києвом), голоси мають підрахувати протягом кількох годин.

Нинішні вибори є другими в Чехії прямими виборами президента – раніше голову держави обирав парламент.

У Чехії, що є парламентською республікою, президент має обмежені повноваження, але деякі з них досить важливі – наприклад, призначення кандидата на посаду прем’єр-міністра для формування нового уряду. Крім того, президенти Чехії традиційно відіграють велику роль у публічних дебатах у країні.

XS
SM
MD
LG