Доступність посилання

ТОП новини

Керівники трьох російських розвідслужб нещодавно їздили до Вашингтона – повідомлення


Президент Росії Володимир Путін (у центрі), директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін (ліворуч) і голова ФСБ Олександр Бортніков
Президент Росії Володимир Путін (у центрі), директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін (ліворуч) і голова ФСБ Олександр Бортніков

Директори трьох головних розвідувальних служб Росії нещодавно їздили до столиці США на тлі загострення напруженості у російсько-американських відносинах. Про це свідчать повідомлення засобів інформації і заяви посадовців протягом останніх днів.

Напередодні, 30 січня, посол Росії в США підтвердив, що на консультації щодо проблеми тероризму й інших питань до Сполучених Штатів їздив директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, який перебуває під санкціями США.

Водночас про поїздки ще двох російських високопосадовців – директора Федеральної служби безпеки Росії Олександра Бортнікова і керівника Головного управління розвідки Генштабу Збройних сил Росії Ігоря Коробова – досі не було відомо.

31 січня видання The Washington Post повідомило, що Бортніков і Коробов приїжджали до США минулого тижня і що керівник ФСБ зустрівся з директором ЦРУ Майком Помпео, як і Наришкін.

Про зустрічі Коробова наразі подробиці не відомі.

В інтерв’ю російській радіостанції «Ехо Москви» 30 січня американський посол у США Джон Гантсман повідомив, що Помпео дійсно зустрічався з керівниками російських розвідслужб, але він не уточнив, де відбувалася ця зустріч чи хто брав у ній участь.

Речник російського посольства у Вашингтоні наразі не відповів на прохання прокоментувати ситуацію. У ЦРУ Радіо Свобода відмовилися надати деталі про зустрічі свого керівника.

«Хоча ми не обговорюємо графіки американських керівників розвідки, хочемо запевнити, що будь-яка взаємодія з іноземними спецслужбами була б проведена відповідно до законодавства США і в консультації з відповідними департаментами та відомствами», – заявив представник ЦРУ у відповідь на електронний лист Радіо Свобода. Він побажав залишитися анонімним.

Помпео 29 січня в інтерв’ю британській медіакомпанії «Бі-бі-сі» заявив, що американські й російські розвідувальні установи співпрацювали, але додав, що Росія далі вважається супротивником.

Директори ЦРУ регулярно зустрічаються і ведуть переговори з російськими колегами з різних питань. Але колишні працівники спецслужби США заявили, що присутність всіх трьох російських посадовців у Вашингтоні одночасно і при цьому під час розслідування можливого втручання Росії в президентську кампанію США 2016 року є «дуже незвичною».

«Я не можу пригадати такого за останні 15 років», – заявив Радіо Свобода колишній голова місії ЦРУ в Москві Стівен Голл.

Ці візити відбулися за кілька днів до того, як адміністрація президента США Дональда Трампа оголосила нові дії проти Росії, згідно із законом, ухваленим у Конгресі одноголосно минулого літа. 30 січня Міністерство фінансів США опублікувало список з 210 чиновників і мільярдерів з владної еліти Росії, які потенційно можуть потрапити під обмеження. Водночас американські сенатори розкритикували президента Дональда Трампа через те, що він не ввів нові санкції проти Росії.

Служби розвідки США звинувачують російські розвідувальні служби у тому, що вони стоять за кібернападами на політичні партії й активістів США.

Зокрема, в офіційному звіті американської розвідки, оприлюдненому в січні 2017 року, сказано, що російські ФСБ і ГРУ контролювали хакерську і пропагандистську кампанію, спрямовану на вибори в США у 2016 році.

XS
SM
MD
LG