Доступність посилання

ТОП новини

МОК: рішення CAS не означає, що російські спортсмени братимуть участь в Олімпіаді


Рішення Спортивного арбітражного суду (CAS), який повністю задовольнив і скасував санкції щодо 28 російських спортсменів, «не означає», що їм дозволять брати участь у зимових Олімпійських іграх 2018 року в Південній Кореї, йдеться в заяві Міжнародного олімпійського комітету.

«Оскільки Російський олімпійський комітет відсторонений, російські атлети можуть брати участь в Олімпіаді в Пхйончхані тільки за запрошенням МОК. Рішення CAS не означає, що 28 атлетів будуть запрошені на Ігри. Скасування санкцій не означає автоматичного привілею у вигляді запрошення», – зазначили в Міжнародному олімпійському комітеті.

В організації процитували заяву генерального секретаря CAS Меттью Ріба, який сказав, що рішення арбітражу «не означає, що ці 28 атлетів оголошені невинуватими».

У МОК зазначали, що рішення CAS щодо 11 спортсменів, яким не дозволили брати участь в Олімпіаді-2018, «ще раз демонструє існування системного маніпулювання антидопінговою системою на зимових Олімпійських іграх 2014 року в Сочі». Водночас у комітеті «дуже розчаровані», що СAS не врахував це при ухваленні рішення щодо 28 інших атлетів.

Міжнародний олімпійський комітет заявив, що проаналізує рішення Спортивного арбітражного суду і розгляне, зокрема, можливість апеляції в Швейцарському федеральному трибуналі.

1 лютого Спортивний арбітражний суд повністю задовольнив апеляції 28 російських спортсменів, тому що «представлені докази були недостатніми для того, щоб встановити, що атлети порушили антидопінгові правила». Суд відновив результати спортсменів на Олімпіаді 2014 року в Сочі.

Водночас в 11 випадках арбітраж задовольнив апеляції частково: пожиттєву дискваліфікацію замінили на заборону брати участь у зимових Олімпійських іграх 2018 року у Південній Кореї.

У грудні 2017 року МОК заборонив Росії брати участь у зимових Іграх у південнокорейському Пхйончхані через «безпрецедентну систематичну маніпуляцію» олімпійською антидопінговою системою. Водночас МОК вирішив, що окремі росіяни зможуть змагатися як нейтральні спортсмени за умови дотримання вимог щодо допінгу.

25 січня перший віце-президент Олімпійського комітету Росії Станіслав Поздняков повідомив, що до заявки Росії на зимові Олімпійські ігри в Південній Кореї потрапили 169 атлетів.

XS
SM
MD
LG