Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради рекомендував депутатам призначити на посаду глави НБУ Смолія – депутат


Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендує парламенту звільнити з посади голови Національного банку України Валерію Гонтареву й призначити на цю посаду Якова Смолія, який наразі виконує обов’язки голови регулятора, повідомив заступник голови комітету Михайло Довбенко. Таким чином народний депутат прокоментував підсумки засідання комітету.

«Голосування було позитивним: підтримали проект постанови, внесений президентом України, про голосування за Якова Смолія в сесійній залі», – сказав Довбенко.

5 лютого голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що в лютому парламент розгляне питання призначення нового очільника НБУ.

Президент України Петро Порошенко 18 січня вніс до Верховної Ради проекти постанов про звільнення Валерії Гонтаревої з посади глави Національного банку України та призначення на цю посаду Якова Смолія.

Гонтарева у квітні 2017 року повідомила, що подала президентові України заяву про відставку за власним бажанням, з травня 2017 року виконувачем обов’язків голови НБУ став перший заступник Гонтаревої Яків Смолій. Чутки про відставку Гонтарева з’явилися ще в лютому 2016 року. Проте тоді у Національному банку України зазначили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Гонтарева очолювала НБУ з 2014 року. Під її керівництвом відбулося значне зменшення кількості банків у фінансовій системі України, бо регулятор збільшив вимоги до статутного капіталу й інших показників діяльності фінансових установ.

XS
SM
MD
LG