Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв про відмову МОК запрошувати «виправданих» спортсменів з Росії на Олімпіаду: ганебне рішення


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Міжнародний олімпійський комітет ухвалив «ганебне рішення», коли відмовився запрошувати 15 «виправданих» спортсменів і тренерів з Росії на зимові Олімпійські ігри у Південній Кореї, заявив прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв у Facebook.

«Комісія МОК прийняла ганебне рішення. Несправедливе і неправове. Аморальне і політизоване. Не допустивши наших спортсменів, які були відновлені в правах спортивним судом, створеним спеціально для вирішення подібних спірних ситуацій, комісія «розтоптала» і Олімпійську хартію, і елементарні принципи права. Провина не доведена – невинуватий», – написав Медведєв.

На його думку, мета рішення – «заподіяти політичну шкоду» Росії.

5 лютого Міжнародний олімпійський комітет заявив, що не запросить 13 спортсменів і 2 тренерів з числа 28 росіян, яким раніше Спортивний арбітраж зняв довічну заборону на участь у змаганнях у справі про зловживання допінгом. У МОК зазначили, що «додаткова інформація включає дані з фармацевтичних баз, сліди заборонених речовин, докази щодо маніпулювання показниками стероїдів та іншу таємну інформацію, надану Всесвітньою антидопінговою агенцією».

Спортивний арбітражний суд 1 лютого скасував пожиттєву дискваліфікацію 28 російських спортсменів через «недостатність» доказів того, що вони отримали вигоду від системи допінгу на зимових іграх 2014 року, які проводила Росія. В Росії повідомили, що хочуть відправити 15 зі згаданих 28 спортсменів на зимові Олімпійські ігри 2018 року до Південної Кореї.

У грудні 2017 року МОК заборонив Росії брати участь у зимових Іграх у південнокорейському Пхйончхані через «безпрецедентну систематичну маніпуляцію» олімпійською антидопінговою системою. Водночас МОК вирішив, що окремі росіяни зможуть змагатися як нейтральні спортсмени за умови дотримання вимог щодо допінгу.

25 січня перший віце-президент Олімпійського комітету Росії Станіслав Поздняков повідомив, що до заявки Росії на зимові Олімпійські ігри в Південній Кореї потрапили 169 атлетів.

Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор 2018 року призначена на 9 лютого.

XS
SM
MD
LG