Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада «розчарована» польським законом про заборону «бандеризму»


Депутати засудили польський закон про заборону «бандеризму» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Депутати засудили польський закон про заборону «бандеризму» (відео)

Верховна Рада України засудила ухвалений у Польщі закон «Про Інститут національної пам’яті», що, зокрема, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду «бандерівської» ідеології. Про це йдеться в ухваленій 6 лютого заяві. Постанову підтримали 242 народні депутати.

Українські депутати закликають президента Польщі «скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно з Сеймом і Сенатом повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність і доброзичливість».

«Верховна Ради України з розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення Сейму від 26 січня та Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року щодо ухвалення змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, якими запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення так званих «злочинів українських націоналістів» і дається упереджене та суперечливе визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві», – йдеться в документі.

Народні депутати заявляють, що ухвалений у Польщі документ несумісний із демократичними цінностями і суперечить «змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Польщею».

«Ми повинні пам’ятати і передавати прийдешнім поколінням правду про дійсні, а не вирвані з загального контексту причини, які призвели до кровопролиття між нашими народами в роки Другої світової війни та в інші періоди нашої історії і які мали трагічні наслідки для наших народів. Незаперечним є те, що як у минулому, так і сьогодні розпалювання конфліктів між традиційно дружніми українським і польським народами лежить в інтересах спільних ворогів нашої державності і суверенітету, якими були нацистський і комуністичний режим, а сьогодні – російський агресор і окупант», – йдеться в заяві.

Верховна Рада України також наголошує, що солідарна з міжнародною спільнотою у питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда має виступити із заявою, в якій, ймовірно, говоритиме про згаданий закон.

У ніч на 1 лютого у польському Сенаті (а перед цим і в Сеймі) відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто підтримує «бандерівську» ідеологію. Щоб закон набрав чинності, його ще має підписати президент Польщі Анджей Дуда.

У Держдепартаменті США заявили, що польський закон про Інститут національної пам’яті «може підірвати свободу слова та академічний дискурс». Також у департаменті зауважили, що потрібно «бути обережними, щоб не перешкоджати обговоренню і коментуванню Голокосту». Ця частина законодавчих змін у Польщі також обурила Ізраїль, де закон назвали «необґрунтованим».

Президент України Петро Порошенко вранці 1 лютого заявив, що закон «не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Польщею та Україною», і що «історична правда вимагає відвертої розмови і діалогу, а не заборон».

XS
SM
MD
LG