Доступність посилання

ТОП новини

В аеропорту Праги «марно чекали» на Сущенка й інших «в’язнів Кремля»


Активісти в аеропорту Праги, Чехія, 7 лютого 2018 року
Активісти в аеропорту Праги, Чехія, 7 лютого 2018 року

В аеропорту столиці Чехії, Праги, 7 лютого зібралися активісти, які вимагають звільнення утримуваного в Росії українського журналіста Романа Сущенка й інших громадян України.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, люди зібралися в залі прильоту з іменними табличками «в’язнів Кремля», щоб «марно чекати» на їхнє повернення.

Чеські активісти зібралися в аеропорту на підтримку Романа Сущенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Акція «Марне очікування» 7–8 лютого відбувається в багатьох аеропортах світу. Ініціатором флеш-мобу третій рік поспіль став чеський активіст Отакар Ван Гемунд.

Акція присвячена дню народження українського журналіста Романа Сущенка (8 лютого).

За словами активістів, вони хочуть звернути увагу на справу українських і кримськотатарських в’язнів, незаконно утримуваних у російських тюрмах.

ФСБ Росії затримала Сущенка 30 вересня 2016 року в Москві, назвавши його співробітником української розвідки, який нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Росії, що становлять державну таємницю». Кримінальну справу стосовно журналіста порушили за статтею «шпигунство».

Сущенко всі звинувачення відкидає. Українська сторона називає звинувачення проти журналіста безпідставними і вимагає негайно його звільнити.

24 січня Московський міський суд у столиці Росії продовжив арешт Сущенку до 30 березня 2018 року.

За даними правозахисників, на сьогодні близько 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і окупованого нею Криму.

Після останнього обміну полоненими між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками президент Петро Порошенко заявив, що Україна не віддала жодного громадянина Росії. За його словами, їх мінятимуть на українців, які утримуються в Росії й анексованому нею Криму.

XS
SM
MD
LG