Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: низці осіб повідомили про підозру в убивстві правоохоронців під час Євромайдану


Протестувальники й правоохоронці в Києві, 21 січня 2014 року
Протестувальники й правоохоронці в Києві, 21 січня 2014 року

Генеральна прокуратура України повідомила низці осіб про підозру в убивстві правоохоронців з вогнепальної зброї під час подій Євромайдану, повідомив прокурор департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Олексій Донський у Києві 12 лютого.

За його словами, Генеральна прокуратура розслідує два провадження про вбивство й поранення міліціонерів під час акцій протесту.

«Є провадження за фактом вбивств і замахів на вбивства представників правоохоронних органів. У межах цього провадження досліджуються, зокрема, обставини протиправного застосування вогнепальної зброї до правоохоронців з боку певних груп громадян. Хочу зазначити, що в цьому кримінальному провадженні повідомлено про підозру певним особам», – сказав Донський.

Він не уточнив, кому повідомили про підозру, заявивши, що не є процесуальним керівником у цьому провадженні. Також прокурор не зазначив, коли саме оголосили підозри.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість загинули в лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG