Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: Мінськ має залишитися майданчиком для переговорів по Донбасу


Президент Білорусі повідомив, що у 2017 році відбулося майже 30 зустрічей контактної групи зі врегулювання конфлікту на сході Україні
Президент Білорусі повідомив, що у 2017 році відбулося майже 30 зустрічей контактної групи зі врегулювання конфлікту на сході Україні

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що реальної альтернативи мінському переговорному майданчику для врегулювання конфлікту на сході Україні нині не існує. Із такою заявою Лукашенко виступив 13 лютого на засіданні Ради безпеки Білорусі, передає кореспондент Радіо Свобода.

«Як і раніше, з тривогою сприймається розвиток ситуації у нашого найближчого південного сусіда, – сказав Лукашенко. – Білорусь продовжує забезпечувати необхідні умови для проведення регулярних засідань Тристоронньої контактної групи».

Президент Білорусі повідомив, що у 2017 році відбулося майже 30 зустрічей ТКГ.

«Думаю, що, незважаючи на різні і досить несподівані заяви (для громадськості, може бути, несподівані, а для мене це цілком очікувані заяви), реальної альтернативи цьому переговорному майданчику на сьогоднішній день не існує», – сказав Олександр Лукашенко.

18 січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який відвідував США з офіційним візитом, повідомив за підсумками переговорів із Дональдом Трампом, що президент США нібито виступив із пропозицією перенести переговори щодо врегулювання конфлікту на сході України з Мінська в інше місце.

Наступного дня міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що навряд чи що-небудь залежить від місця проведення переговорів

«Переговори про Україну можна перенести хоч в Антарктиду, коли буде впевненість в їхньому успіху. Але для появи цієї впевненості потрібно, щоб всі залучені в цей конфлікт сторони, а також нібито «сторонні», але дуже зацікавлені держави, були щиро націлені на припинення кровопролиття», – сказав міністр.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін після цього заявив, що Україна готова перенести переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі з Мінська в інше місце, якщо буде мати «обґрунтоване розуміння, що зміна локації щось додасть».

При цьому міністр зауважив, що він не бачить, як перенесення переговорів з Мінська до Астани (Казахстан) допоможе в просуванні переговорів.

Переговори щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі від 2014 року відбуваються в столиці Білорусі – Мінську.

XS
SM
MD
LG