Доступність посилання

ТОП новини

Переговори щодо Донбасу перенесуть з Білорусі до Казахстану?


Володимир Макей
Володимир Макей

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей прокоментував інформацію про можливе перенесення переговорів щодо врегулювання конфлікту на сході України з Мінська в інше місце, повідомляє білоруське видання «БелТА».

Навряд чи що-небудь залежить від місця проведення переговорів

«Навряд чи що-небудь залежить від місця проведення переговорів. Переговори про Україну можна перенести хоч в Антарктиду, коли буде впевненість в їхньому успіху. Але для появи цієї впевненості потрібно, щоб всі залучені в цей конфлікт сторони, а також нібито «сторонні», але дуже зацікавлені держави, були щиро націлені на припинення кровопролиття», – сказав міністр.

Це – конфлікт в нашій родині, в нашому регіоні, і ми кровно зацікавлені в його вирішенні

Макей заявив, що, на відміну від інших, Білорусь за лаврами миротворця не женеться, «але це – конфлікт в нашій родині, в нашому регіоні, і ми кровно зацікавлені в його вирішенні».

«Слід нагадати: не Білорусь напрошувалася бути майданчиком для проведення переговорів щодо України, а керівники країн «норманської четвірки» висловили прохання до президента Лукашенка прийняти у себе учасників зустрічей з врегулювання українського конфлікту», –зазначив міністр.

Володимир Макей підкреслив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово пропонував різні варіанти врегулювання української кризи, зокрема, говорив про готовність забезпечити контроль білоруськими миротворцями українсько-російського кордону і лінії зіткнення.

18 січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який відвідав США з офіційним візитом, повідомив за підсумками переговорів з Дональдом Трампом, що президент США виступив з пропозицією перенести переговори щодо врегулювання конфлікту на сході України з Мінська в інше місце.

Президент США Дональд Трамп та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв входять в кімнату Рузвельта Білого дому у Вашингтоні, США, 16 січня 2018 року
Президент США Дональд Трамп та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв входять в кімнату Рузвельта Білого дому у Вашингтоні, США, 16 січня 2018 року

Останній раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі відбувся у Мінську 18 січня. На ньому сторони обговорювали ухвалений Верховною Радою України закон про реінтеграцію Донбасу.

Наступна зустріч контактної групи в Мінську запланована на 31 січня. За інформацією білоруського Міністерства закордонних справ, у 2017 році Білорусь організувала 26 зустрічей Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на сході України.

«Насправді на початку конфлікту Казахстан пропонував посередницькі функції. Але зараз такі переговори не ведуться, хоча час від часу з Астани йдуть сигнали про готовність до організації миротворчого майданчика», – повідомило Радіо Свобода джерело, близьке до української частини Тристоронньої контактної групи.

За інформацією джерела, перенесення майданчика переговорів з Білорусі до Казахстану не має принципового сенсу.

«Казахстан, як і Білорусь, входить до Євразійського економічного союзу. Крім того, ця країна так само негативно, а не нейтрально, голосує в ООН за резолюцію, що стосуються, наприклад, порушень прав людини в окупованому Криму», – додав співрозмовник Свободи.

За матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG